Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairauspäivän palkkakarenssi olisi epäeettinen ratkaisu

Mielipide
 
Seppo Seppä

Lainsäädännön perusvaatimuksia ovat oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus. Julkisuudessa sairauspoissaoloja on käsitelty hämmästyttävän yksipuolisesti. Poissaolo on nähty ikään kuin työntekijän omana valintana. Näin tietenkin osittain onkin, ja väärinkäytöksiä esiintyy. Sivuun on jäänyt se, kuinka erilaisista syistä sairauslomalle jäädään.

Osassa tapauksia poissaolon tarve on ehdoton vaikka mahdollisesti hyvinkin lyhytaikainen. Kyseessä voi olla vaikkapa äkillinen, sairaalassa nopeasti hoidettava sydämen rytmihäiriö. Hoidon jälkeisenä päivänä potilas saattaa olla oireeton. Vastaavia akuuttitilanteita on joillakin ihmisillä usein.

Jotkin vaivat ovat lievempiä, ja poissaolon tarve määräytyy työn luonteen mukaan. Omaan tahtiin tehtävä toimistotyö voi sujua silloinkin, kun raskas ulkotyö pakkasessa vaarantaisi työntekijän myöhemmän terveyden. Tavalliseen flunssaankin liittyy joskus vähäoireisena alkavia lisätauteja.

Jotkin työt edellyttävät jatkuvaa, herkeämätöntä havaintotarkkuutta ja virheetöntä reagointia. Vähäinenkin suorituskyvyn heikentyminen voi johtaa merkittäviin taloudellisiin menetyksiin tai ihmishenkien vaarantumiseen.

Elintarviketyöntekijän on joskus jäätävä kotiin hyvävointisenakin. Ei olisi oikein eikä mielekästä asettaa häntä maksamaan siitä, että hän säädösten mukaisesti suojelee muiden, myös työnantajan, etua.

Työelämässä on vielä mukana ihmisiä, joiden terveys ja työkyky ovat niin pahasti alentuneet, että he ovat tavallisinakin päivinä voimiensa rajoilla. Heille noita ensimmäisiä sairauspäiviä tulee väistämättä. Samoin niille pitkäaikaissairaille, joilla on lyhyitä pahenemisjaksoja.

Oma kysymyksensä on suhtautuminen työtapaturmiin. En ole nähnyt, että tätä olisi pohdittu.

Kaikilla ei ole määriteltyä työaikaa. Työ ei ole aina sidottu paikkaan, eikä karenssi koskisi etätyötä tekeviä.

Pienipalkkaisella pienikin ansionmenetys voi kaataa tiukan talouden.

Ensimmäisen sairauspäivän karenssi tarkoittaisi käytännössä sanktiota sellaisesta, mikä ei yleisesti ole työntekijän vaikutettavissa. Se kohdistuisi vain osaan työntekijöistä ja eri tavoin työtehtävien mukaan.

Seppo Seppä
lääkäri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat