Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko päättäjät rakennusteollisuuden asialla?

Mielipide
 
Karri Pitkänen

Vuoden 2014 lopulla kaupunkisuunnitteluvirasto julkisti yleiskaavaehdotuksen Helsinki 2050. Nyt ehdotus tulee toistamiseen julkisuuteen ja etenee päättäjien päätettäväksi.

Ehdotuksessa karkeasti ottaen kolmannes uudesta rakentamisesta on sijoitettu kaupunkibulevardien varsille laajenevaan kantakaupunkiin, kolmannes täydennysrakentamisena erityisesti raideliikenteen solmukohtiin ja kolmannes uusille rakentamisalueille (Yleiskaava.fi 1. 10. 2015).

Näen toteutustavassa perustavaa laatua olevan ongelman: suunnitelman laaja-alaisuuden ilman alueellisia ja ajankohdallisia toteutumisehtoja. On selvää, että rakennusyhtiöt poimivat ensin kirsikat kakusta: puistoihin, metsiin ja virkistysalueille rakennettavien kohteiden myynti on helpompaa kuin kaupunkibulevardien varsien kohteiden kauppaaminen.

Yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen kommentoi (HS Kaupunki 3. 10.), että valitusten määrä ei ole ollut hänen käsityksensä mukaan suurempi kuin aiempienkaan yleiskaavojen kohdalla. Tarkkailisin määrien sijaan valitusten aiheita.

Mannisen mukaan eniten valitettiin ehdotuksen viheralueiden päälle rakentamisesta. Ovatko virkamiehet pakotettuja 250 000 asukkaan lisäykseen kerralla, vai voisiko suunnitelma lähteä 150 000 asukkaan tarpeesta? Nyt riskinä on, että pääkaupungin lähiviheralueet tuhotaan ja oletettu asukasmäärän kasvu jää toteutumatta.

Voisiko viheralueet jättää tässä vaiheessa viheralueiksi ja arvioida tilannetta uudelleen, kun kaupunkibulevardit ja asuinalueiden täydennysrakentaminen on ensin toteutettu?

Päätöksiä tulee tehdä nykyisten ja tulevien helsinkiläisten parhaaksi – ei rakennusyhtiöiden etujen mukaan.

Karri Pitkänen
Tali, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat