Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On turvallisinta varata huone suoraan hotellilta

Mielipide
 
Timo Lappi

Helsingin Sanomat (Talous 6. 10.) kertoi hotellien ja muiden majoitusliikkeiden huoneita varaavien hakukoneiden toiminnasta ja hotellien vastuusta. Jutussa oli muutamia korjattavia kohtia.

Hotelli on vastuussa kuluttajalle, kun huonevaraus tehdään hotellin omalla verkkosivulla tai suoraan hotelliin puhelimitse tai sähköpostitse. Tällöin sovelletaan kuluttaja-asiamiehen tarkastamia majoitusliikkeiden yleisiä varaus- ja peruutusehtoja. Jos kuluttaja tekee varauksen ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, näitä ehtoja ei sovelleta. Sopimussuhde syntyy tällöin kuluttajan ja varauspalveluyrityksen välille, jolloin varauksesta vastaa varauspalveluyritys, ei hotelli.

Sopimussuhde kuluttajan ja hotellin välille syntyy vasta sen jälkeen kun kuluttaja on kirjautunut hotellin asiakkaaksi.

Hotelleilla ei ole sopimusta kaikkien useiden satojen eri varauspalveluyritysten kanssa. Hotelli ei edes tiedä kaikkia varauspalveluyrityksiä, jotka välikäsineen myyvät hotellin huoneita. Jos varauksessa on ongelmia, kuluttajan tulee olla yhteydessä hotellin sijasta varauspalveluyritykseen.

Varauspalveluyritykset eivät maksa hotellivarausta hotellille etukäteen, vaikka ne olisivat veloittaneet maksun kuluttajalta. Hotellit palvelevat kaikkia asiakkaitaan samalla tavalla. Nettiostajille ei siten tarjota parempaa huonetta tai palvelua kuin muille asiakkaille.

Suurimmilla varauspalveluyrityksillä on vahva asema maailmalla. Ne ovat sanelleet hotelleille kohtuuttomia ehtoja, kuten paras hinta -ehdon: varauspalveluyritykselle tarjotaan aina halvin hinta, eikä hotelli voi myydä huonetta halvemmalla omissa kanavissaan. Varauspalveluyritysten hotelleilta perimät palkkiot ovat usein kohtuuttoman suuria. Lisäksi varauspalveluyritys voi ilmoittaa, ettei hotellissa ole vapaita huoneita, vaikka niitä on saatavissa.

Euroopassa on vireillä useita oikeudenkäyntejä ja kilpailuviranomaisille tehtyjä selvityspyyntöjä suurten varauspalveluyritysten toiminnasta. Saksassa tuomioistuin on vahvistanut eräiden ehtojen kohtuuttomuuden. Ranskassa on säädetty laki, joka kieltää paras hinta -ehdon käytön. Kilpailuviranomaisen tutkinta on vireillä myös Suomessa.

Kuluttajan kannalta paras tapa varata huone on käyttää hotellin omia varauskanavia. Näin saa myös majoituspalvelujen yleisten varaus- ja peruutusehtojen suojan. Ulkomainen varauspalveluyritys ei tarjoa vastaavaa suojaa. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omalla verkkosivullaan.

Timo Lappi
toimitusjohtaja, Matkailu- ja
Ravintolapalvelut MaRa ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat