Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-alueet on sopeutettava vaalipiireihin

Mielipide
 
Lauri Tarasti

Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä perustuslain 25. pykälän muuttaminen siten, että eduskuntavaalien vaalipiirien lukumäärää vähennettäisiin nykyisestä 12–18 vaalipiiristä 9–12 vaalipiiriin. Lisäksi on Ahvenanmaan vaalipiiri.

Lausuin perustuslakivaliokunnassa asiantuntijana, että vaalipiirien lukumäärän vähentäminen johtaa vaalipiireistä valittavien edustajien määrän lisääntymiseen. Muutos alentaa niin sanottua piilevää äänikynnystä eli ensimmäiseen edustajanpaikkaan tarvittavaa osuutta vaalipiirissä annetuista äänistä. Tämä on sinänsä kannatettavaa.

Totesin kuitenkin lausunnossani, että odotettavissa oleva sote-alueita koskeva päätös saattaa olla merkityksellinen vaalipiirijaon kannalta, sillä sote-alueiden ei tulisi olla ristiriidassa vaalipiirijaon kanssa. En ole kuitenkaan havainnut, että julkisuudessa olisi käsitelty sote-uudistuksen merkitystä vaalipiirijakoon.

Vaalipiirijaon tarkoituksena on alueellisen suhteellisuuden toteuttaminen eduskuntavaaleissa. Mutta minkä alueiden? Kun valtion aluehallinto on sekava, kysymykseen voivat tulla lähinnä maakunnat.

Pääjohtaja Tuomas Pöystin vetämä selvityshenkilöryhmä jätti 14. 8. raporttinsa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä aluehallinnon uudistamisesta. Raportissa lausutaan muun muassa, että alueiden pitäisi olla luonteva foorumi kansalaisten osallistumiselle ja vaikuttamiselle. Siitä vaalipiirijaossa on nimenomaan kysymys: yhteisistä palveluista, alueidentiteetistä, yhteisistä eduista. Tämä pätee myös sote-alueisiin.

Vaalilain 5. pykälän mukaan maa on jaettu eduskuntavaaleja varten maakuntajaon pohjalta vaalipiireihin luettelemalla kunkin vaalipiirin kunnat. Vaalipiirejä on 12, ja lisäksi on Ahvenanmaan maakunta. Maakuntia taas on 18 – ja Ahvenanmaa. Siten osassa vaalipiireistä on useita maakuntia, mutta kokonaisina.

Jotta ei syntyisi jälleen uusia aluejakoja, sote-alueiden tulisi noudattaa maakuntien rajoja ja ottaa huomioon vaalipiirijako.

Jos sote-alueita on 18, voitaisiin noudattaa maakuntajakoa, jos sovelletaan perustuslain nykyistä 25. pykälää vaalipiirien lukumäärästä. Jos sote-alueita on 12, voitaisiin noudattaa vaalipiirijakoa myös, jos perustuslain 25. pykälän muutos hyväksytään. Jos sote-alueita on vähemmän kuin 12, tulisi maakuntia yhdistää sote-alueisiin enemmän kuin vaalipiireissä on tehty, mutta mielellään yhdistämällä kokonaisia vaalipiirejä.

Sote-aluejako aiheuttaa sen, että alueelliset edut jakautuvat merkittävästi. Siksi tulisi välttää ratkaisuja, joissa yhden vaalipiirin kansanedustajat joutuvat edustamaan kahta tai useampaa sote-aluetta – tai ainakin sellaisia ratkaisuja, joissa sote-alue jakaa vaalipiirin kahteen tai useampaan osaan.

Lauri Tarasti
ministeri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat