Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko perinpohjainen sote-myllerrys tarpeen?

Mielipide
 
Maija Anttila

Sosiaali- ja terveyspalveluja (sote) on yritetty uudistaa lähes neljännesvuosisadan ajan. Kaikki uudistushankkeet ovat tavalla tai toisella jääneet kesken, eikä niiden vaikutuksia ole kunnolla analysoitu eikä arvioitu. Usko uudistuksiin on koetuksella.

Nyt hallitus yrittää ratkaista sote-ongelman kokoamalla 9–19 itsehallintoalueen alle kaikki sote-palvelut ja uudistetun aluehallinnon. Samalla verotus ja poliittinen päätöksenteko rukattaisiin uusiksi. Kunnista tehtäisiin tynkiä siirtämällä sote-palvelut, henkilöstö ja kiinteistöt aluetasolle. Kuntien rooli ja mahdollisuudet tärkeiden peruspalveluiden tuottamisessa vähenisivät oleellisesti.

Uudistus olisi suurin sitten 1800-luvun. Sen perusratkaisut tehtäisiin muutamissa kuukausissa. Vaikutukset jäisivät tulevaisuuden tutkittaviksi.

Onko näin iso myllerrys tarpeen? Miksi hyvin toimivia asioita peukaloitaisiin, kun pitäisi keskittyä sote-palvelujen kriittisiin kohtiin? Suurimmat ongelmat ovat perustasolla. Etenkin pitkät jonot terveyskeskusten lääkäreille pääsemiseksi närästävät.

Pitää myös kysyä, palveleeko nykyinen työterveydenhuolto työelämää, jossa työsuhteet ovat pätkää, yksin työskentelyä ja yrittäjyyttä.

Terveydenhuollon toimivin osa on erikoissairaanhoito, vaikka siinäkin 20 sairaanhoitopiiriä on liikaa. Erikoistason sosiaalipalveluiden tarve on tiedostettu. Se vaatii kehittämistä ja integrointia muuhun erikoistason hoitoon.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Hallitusohjelman uudistuksen lähtökohtia voitaisiin soveltaa niin, että itsehallinnolliset alueet olisivat sote-kuntayhtymiä, joiden tehtävänä olisi huolehtia kaikesta erikoissairaanhoidosta ja erikoissosiaalipalveluista. Lisäksi tälle tasolle voitaisiin siirtää perustasolta hammashuolto ja terveyskeskusten lääkäreiden vastaanotot aluetarpeet huomioon ottaen.

Työikäisten terveydenhuolto nivottaisiin tälle tasolle, kuten se on muissakin Pohjoismaissa. Kiireettömiä sote-palveluja varten kehitettäisiin polikliinisiä palveluja. Päivystys ja sairaankuljetus säilyisivät ennallaan.

Lääkkeiden ja matkakustannusten korvaukset siirrettäisiin Kelasta sote-alueelle. Samalla selvitettäisiin, voidaanko kuljetuspalveluja kehittää palvelemaan myös muita lakisääteisiä kuljetuksia ja julkista liikennettä.

Kuntien velvollisuuksiin kuuluva väestön terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäminen tarkoittaisi uudistuksessa niiden sote-palvelujen tuottamista, joilla on selvät yhteydet kuntien muihin palveluihin, kuten päivähoitoon, liikuntaan, kulttuuriin, asumiseen ja työllistymiseen. Tällaisia palveluita olisivat esimerkiksi perhekeskukset, kouluterveydenhuolto, osa terveys- ja hyvinvointipalveluista, monipuoliset vanhusten palvelut kuten kotihoito sekä erilaiset vammaisten palvelut.

Lisäksi johtamista, talousosaamista ja palvelukäytäntöjä pitää kehittää. Tällainen työnjako säilyttäisi kunnilla tärkeitä lähipalveluita ja saisi koko uudistuksen pysymään kasassa.

Maija Anttila
puheenjohtaja
sosiaali- ja terveyslautakunta
kaupunginvaltuutettu (sd)
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat