Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus tuijottaa käsittämätöntä prosenttilukua

Mielipide
 
Paavo Lintula

Parkinsonin ja Murphyn lait sekä Peterin periaate ovat monille tuttuja. Nämä satiiriseen muotoon puetut toteamukset inhimillisyydestä, byrokratiasta ja tehottomuudesta kertovat inhimillisyydestä ja yhteiskunnasta enemmän kuin liikkeenjohdolliset bestsellerit.

Pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio (HS Merkintöjä 9. 10.) kirjoitti samaan sarjaan kuuluvasta J. B. Harveyn "Abilenen paradoksista": perhe ajoi kuumassa ja pölyssä pitkän matkan illalliselle, vaikka kukaan ei pitänyt appiukon ideasta.

Yhteiskuntatutkimuksessa on sovellettu kauan polkuriippuvuuden käsitettä. Organisaatiotutkija Philippe Daudi on nimittänyt sen äärimuotoa "helvetin logiikaksi": organisaatio ei pysty poikkeamaan valitsemaltaan polulta, ja kun kulku käy yhä vaikeammaksi, eteenpäin yritetään ponnisteluja lisäten.

Paradoksi on siinä, että yritys kulkee "päin helvettiä", vaikka kukaan ei tarkoita eikä halua sitä. Valta määrittää "oikean" tiedon. Vallan ja tiedon liitto sanelee ainoan vaihtoehdon – ja seuraavan mutkan takana odottaa pelastus. Valta, kateus, prestiisi, henkilökohtaiset intressit ja kasvojen menettämisen pelko pitävät tuhoisalla polulla.

Abilenen paradoksi ja helvetin logiikka sopivat kuvaamaan Juha Sipilän (kesk) tuottavuusloikkaa. Hallitus ajaa väkisin tasan 5,0 prosentin yksikkötyökustannusten alentamista pystymättä sanomaan, kuinka, miksi ja millaisin olettamuksin on päädytty tarkkaan prosenttilukuun. Siitä pidetään härkäpäisesti kiinni, vaikka arviot hallituksen koko paketin vaikutuksesta työllisyyteen ovat kuin lottokoneesta: muutamasta tuhannesta 110 000:een asti.

Tämän maagisen prosenttiluvun takia hallitus säätää pakkolakeja, kurittaa pienituloisia vuorotyötä tekeviä ja uhkaa kaikkia vielä kovemmilla leikkauksilla, vaikka talousennusteiden osumatarkkuus ei yllä lähellekään edes sääennusteiden tasoa – ja kun pelkästään turvapaikanhakijoiden tuomat kustannukset heilauttavat budjettia jo miljardilla.

Valtaa käyttävien ja sitä mieluusti näyttävien hallituspuolueiden riveistä ei kukaan uskalla kyseenalaistaa "appiukon" käsittämätöntä prosenttifiksaumaa.

Paavo Lintula
kauppatieteiden tohtori
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat