Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenen kieli näkyy suomennoksessa?

Mielipide
 
Jaana Nikula Heikki Karjalainen

Näkökulmassaan kulttuuritoimittaja Veli-Pekka Lehtonen (HS Kulttuuri 8. 10.) liittyy siihen kriitikkojen suureen kaartiin, joka ei ilmeisesti ole täysin ymmärtänyt käännöskirjallisuuden olemusta. Ilahduttavasti Lehtonen ottaa tarkasteluun lastenkirjoissa käytetyn kielen ja sen merkityksen, mutta jollei hän lue kirjoja ääneen suomen lisäksi myös ruotsiksi ja tšekiksi, hänen kritiikkinsä kohde on väärä.

On Zedenék Milerin tai Pija Lindenbaumin oma kielenkäyttö kuinka hiottua tai hiomatonta hyvänsä, suomennoksista sitä on mahdoton havaita. Suomennetussa kirjallisuudessa joka ikinen sana on suomentajan kirjoittama, ja hän vastaa yksin kielen sujuvuudesta. Sekä Milerin että Lindenbaumin tapauksessa suomentajia on ollut useita, joten on mahdotonta sanoa, kenen kieltä Lehtonen arvostelee.

Kaikki kirjallisuus rakentuu kielestä, myös lastenkirjallisuus. Niin kuin Lehtonenkin antaa ymmärtää, pelkkä kuvituskin voi viedä tarinaa eteenpäin, mutta jos puhutaan kielen sujuvuudesta, on oikeus ja kohtuus mainita, kenen kielestä on kyse.

Jaana Nikula
puheenjohtaja, Kääntäjien ammattiosasto KAOS, SJL
Heikki Karjalainen
puheenjohtaja, Kirjallisuuden kääntäjien jaosto, SKTL

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat