Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaus päättää sopimuksen ehdoista ei ole rajaton

Mielipide
 
Taito Taskinen

Helsingin yliopiston työoikeuden ja kansainvälisen yksityisoikeuden professorin Ulla Liukkusen mielestä pakkolaki on laki, jolla tiettyjen työehtojen taso pakotettaisiin vallitsevaa tasoa alemmaksi (HS Kotimaa 8. 10.).

Suomen oikeusjärjestelmä pohjautuu keskeisesti yksityisoikeuden ja julkisoikeuden väliseen erotteluun. Yksityisoikeuden oikeusalaan kuuluu muun muassa sopimusoikeus. Roomalaisesta oikeudesta lähtöisin olevan sanonnan mukaan "sopimus rikkoo lain".

Vapaus päättää sopimuksen ehdoista ei ole kuitenkaan rajaton. Nykyään lainsäädännön kantavana periaatteena on myös sopijapuolten yhdenvertaisuuden turvaaminen – eli heikomman osapuolen suojeleminen.

Henkilöille on erityisissä sopimustyypeissä tai asiayhteyksissä annettu erilaisia mekanismeja. Sellainen on muun muassa asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 52. pykälän neljännessä momentissa, jonka mukaan sopimus vuokranantajan irtisanomisajan lyhentämisestä tai vuokralaisen irtisanomisajan pidentämisestä on mitätön. Se on esimerkki pakkolaista.

Taito Taskinen
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat