Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luovuutta ei saa aikaan pakottamalla

Mielipide
 
Roy Sandberg

Hallituksen koulutuspolitiikka on nostattanut paljon närää yhteiskuntamme eri tahoilla. Jonkinlainen yhteisymmärrys vallinnee siitä, että koulutusleikkauksen suorittaminen on sydänkirurgiaan verrattava tehtävä, joka tulisi hoitaa paljon maltillisemmin kuin parhaillaan on tapahtumassa. Saattaa olla, että niin kutsutuissa kärkihankkeissa koulutus komeili pääasiallisena panostuskohteena, mutta joiltakin osin jäi silti pimentoon, mitä tämä sivistyssatsauksena markkinoitu rahoitus itse asiassa pitää sisällään.

Kaikki yliopistoille suunnattu lisätuki on ehdollistettu tutkimuksen kaupallistamiseen. Peruskoulutuksen saralla taas digitalisaation raamit linjaavat liikkumavaraa. Kauniisti sanottuna yliopistot ja muut oppilaitokset saavat siis kyllä valita haluamansa kulkuvälineen, mutta uudistusten ohituskaistalta niiden ei ole lupa poiketa.

"Tutkimuksen kaupallistaminen" on kiertoilmaus sille, että päättäjämme haluavat antaa koulutusjärjestelmälle samanlaista saattohoitoa, mitä Hollywood tarjosi elokuvataiteelle. Taide ja tiede eivät yksinkertaisesti mallinnu markkinalogiikkaan.

Kapitalismi perustuu siihen, että luodaan mahdollisimman yhdenmukainen ja yksinkertainen tulkinta, joka kunkin kuluttajan on vaivatonta omaksua. Ollakseen luovaa sekä taiteen että tutkimuksen on otettava tyystin päinvastainen lähtökohta. Niissä etsitään ilmiöihin niin ainutlaatuisia näkemyksiä kuin suinkin ja pyritään kaikin keinoin kiinnittämään huomiota tavanomaisimpienkin asioiden monimutkaisuuteen.

Digitalisaation sijaan peruskouluihin ja elämään yleensäkin pitäisi ottaa ohjeeksi edukaatio. Se ei ole aatesuunta, jossa pyritään maksimoimaan hyötyjä, vaan lukeneisuutta ja sivistystä ihannoiva ideologia. Sen asialistalla eivät ole kärkihankkeet vaan järkihankkeet.

Voimme hyvillä mielin unohtaa innovaatijoiden tivaaman tuottavuuskehityksen. Sitä ei nimittäin ole tiedossa niin kauan kuin kuvitellaan, että keksinnöt tulevat painostamalla. Luovuutta ei voi pakottaa. Luovuus pakottaa itse.

Roy Sandberg
valtiotieteiden opiskelija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat