Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston irtisanomisille on vaihtoehtoja

Mielipide
 
Otto Tiusanen

Helsingin yliopisto suunnittelee 1 200 henkilön irtisanomista reaktiona hallituksen tekemiin säästöihin. Entä jos yrittäisi väen vähentämisen sijaan etsiä uusia innovatiivisia tapoja varainhankinnan tehostamiseen ja rahankulutuksen pienentämiseen? Tutkimustyötä tehdään useimmiten kutsumuksesta, ja siksi henkilökunnalta ja opiskelijoilta voisi löytyä tähän paljonkin halukkuutta.

Ylimpiä palkkoja voisi sopeuttaa esimerkiksi 10 prosentin verran. Aiheesta kannattaa keskustella vakavasti tiedekuntien sisällä ja esimerkiksi Tieteentekijöiden liitossa, vaikka se onkin hankalaa. Palkkakulujen pieni leikkaus saattaa valitettavasti olla välttämätön ehto irtisanomisten välttämiselle.

Yliopisto voisi samoin lisätä koulutuksen ja asiantuntemuksen myyntiä yrityksille ja yhteisöille. Tutkija saattaisi käyttää esimerkiksi kymmenen prosenttia ajastaan tällä tavalla ilman vakavaa haittaa työuralleen.

Uusia rahoitusmahdollisuuksia voisi etsiä nykyistä tehokkaammin. Jos esimerkiksi ulkomainen taho olisi halukas rahoittamaan historiantutkimusta jostakin aiheesta, niin historian laitos voisi hakea sellaista mahdollisuutta. Myös joitakin omia tutkijoita voisi koettaa saada muutamaksi vuodeksi töihin ulkomaille.

Työsuhteiden muotoja voisi miettiä uudestaan. Esimerkiksi puolipäivätyö voisi tuoda kustannussäästöjä. Lisäksi olisi mahdollista jäädyttää joitakin korkeita "kunniavirkoja" muutaman vuoden ajaksi.

Yliopisto voisi niin ikään harkita sitä, että se myisi osan omaisuudestaan ja sijoittaisi tuottavasti. Ehkä yliopisto voisi vuokrata joitakin keskustassa sijaitsevia arvokiinteistöjään ja sijoittaa niissä olevaa henkilökuntaa halvempiin tiloihin esimerkiksi viiden vuoden ajaksi.

Myös opiskelijajärjestöjen potentiaalin hyödyntäminen on mahdollista. Niissä saattaisi olla paljon halukkuutta auttaa tilojen ylläpidossa, tietotekniikassa ja muissa käytännön asioissa. Järjestöjen kanssa voisi pitää yhteisiä keskustelutilaisuuksia, joissa koetettaisiin löytää ad hoc -tyyppisiä ratkaisuja olemassa oleviin ongelmiin.

Jos Helsingin yliopisto erottaa merkittävän osan henkilöstöstään, silloin menetetään korvaamaton määrä vuosikymmenien kuluessa kertynyttä osaamista ja tietämystä. Haluaisin, että aiheesta käytäisiin avointa keskustelua, jossa pohdittaisiin uudenlaisia tapoja ratkaista käsillä olevia ongelmia. Kylmille ylhäältä päin tehdyille irtisanomisille on olemassa vaihtoehtoja.

Otto Tiusanen
valtiotieteiden maisteri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat