Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely tukee yhden päivän sairauskarenssia

Mielipide
 
Pauli Sumanen

Anna-Maija Lehto kirjoitti Vieraskynässä (HS 9. 10.) näin: "Tutkimus ei tue väitettä siitä, että suomalaiset palkansaajat pinnaisivat töistä. Peräti 28 prosenttia tekee ylitöitä korvauksetta."

Mikä on tutkimuksen logiikka? Ovatko jonkun tekemät palkattomat ylityöt yhteydessä hänen tai jonkun toisen pinnaukseen? Entäpä, jos palkattoman ylityön tekijä ajattelee näin: "Kun teen paljon ylitöitä korvauksetta, voin joskus kiireettömänä aikana pitää korvauksena sairauspäivän terveenä." Aivan loogista?

Onko Tilastokeskuksella oikeaa tutkimustietoa siitä, kuinka paljon suomalaiset pinnaavat sairauslomapäivinä? Jos on, tulokset on saatava julkisuuteen.

Lehtiyhtymä-konserni kysyi vuonna 2011 lukijoiltaan: "Oletteko ollut sairauslomalla, vaikka ette ole ollut sairas?" Muistaakseni noin viisi prosenttia vastaajista ilmoitti tekevänsä näin useammin kuin kerran kuussa ja noin viisi prosenttia harvemmin kuin kerran kuussa. Kyseessä oli lukijakysely, jossa takana on lehdistön lähdesuoja, joten se kai näyttää karkeasti suunnan.

Vastausten mukaan palkansaajat viettävät keskimäärin terveenä noin yhden sairauspäivän vuodessa. Lehdon mukaan sairauspäiviä on palkansaajilla keskimäärin vuodessa 8–9, eli näistä noin yksi voi olla pinnausta. Pinnaus keskittynee niille, jotka voivat sairastaa oman ilmoituksensa perusteella ilman lääkärintodistusta.

Vuoden tehdyistä työpäivistä sairauspinnaus lienee noin puoli prosenttia, joten sen suuruinen tuottavuusloikka syntyy pelkästään siitä, ettei pinnareille makseta terveenä sairastamisesta.

Kun ay-liike on osallistunut tehokkaasti työpaikkojen alkoholiongelmien torjumiseen, eikö ay-liikkeen pitäisi nyt osallistua sairauslomapinnauksen torjuntaan?

Epäsolidaarinen sairauslomapinnari teettää työnsä jollain toisella. Hän aiheuttaa taloudellista vahinkoa työnantajalle, julkisella sektorilla meille veronmaksajille. Ei tällaista ongelmaa saa lakaista maton alle, jos se todetaan todelliseksi.

Pauli Sumanen
riippumaton työaika- ja
palkkatutkija, Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat