Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukion luonnontieteistä on annettava numero

Mielipide
 
Sirpa Lappalainen Hanna Kaisa Hellsten

Opetushallitus on antanut luonnoksen uudesta lukion opetussuunnitelmasta. Yksi ehdotuksen heikkouksista liittyy arviointiin. Jos opiskelija haluaa, hän voi tulevaisuudessa saada todistuksen, jossa ainoa numeroilla arvosteltu luonnontieteellinen aine on biologia. Sen sijaan humanistis-yhteiskunnallisista aineista suoritusmerkinnän voi pyytämällä saada vain psykologiasta – muista tulee numeroarvosana.

Syynä on se, että monissa luonnontieteellisissä aineissa pakollista opetusta on vain yhden kurssin verran. Tällaisista kursseista sekä enintään kahden kurssin mittaisista vieraan kielen opinnoista pitäisi opetussuunnitelmaluonnoksen mukaan saada arvio suoritusmerkinnällä.

Tällainen todistus ei ole tasapainoinen. Opetussuunnitelmaluonnos mahdollistaa sen, että halutessaan opiskelija voi painottaa lähes pelkkiä humanistis-yhteiskunnallisten aineiden arvosanoja. Vastaavaa ei voi tehdä luonnontieteissä. Keskiarvolla on merkitystä erityisesti ammattikorkeakoulujen hakumenettelyssä.

Lukion on tarkoitus antaa yleissivistävää opetusta. Yleissivistävyyteen kuuluu sekä luonnontieteellisten että yhteiskunnallis-humanististen aineiden hallinta. Tämän pitää näkyä myös arvioinnissa. Arviointia on korjattava siten, että vain liikunnasta ja valinnaisista vieraista kielistä voisi muuttaa numeroarvosanan suoritusmerkinnäksi.

Sirpa Lappalainen
puheenjohtaja
Hanna Kaisa Hellsten
toiminnanjohtaja
Biologian ja maantieteen
opettajien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat