Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huonoista numeroista pitää iloita

Mielipide
 
Tapio Ahokallio

Taas kerran yritetään poistaa kouluista arvosanat (HS 12. 10.). Ne heikentävät kuulemma itsetuntoa. Mutta eivät arvosanat ole ongelma, vaan asenne niitä kohtaan.

Kun huono numero heikentää itsetuntoa, ei ole ymmärretty numeroarvostelun tehtävää. Huonoista numeroista on syytä iloita, sillä ne antavat tärkeää tietoa: "Olet ollut laiska." "Täältä suunnasta ei löydy tulevaa ammattia." "Tämä sinun tulee oppia paremmin."

Kun huono arvosana heikentää itsetuntoa, taustalla häämöttää kaksi harhaluuloa: ihmisarvo riippuu numeroista, ja arvosanat loukkaavat tasa-arvoisuutta. Nämä piilo-oletukset pitää purkaa eikä luopua arvioinneista. Saman harhan vallassa on kymppien kahmija, sillä jos kaikki numerot ovat kymppejä, se ei ohjaa mihinkään. Numeroarvostelu auttaa oppilaan motivaatiota, suuntautumista ja itsetuntemusta antamalla tietoa siitä, mitä opiskelu on ja minne kannattaa suuntautua.

Numeroissa ei ole kysymys ihmisarvosta eikä epätasa-arvosta vaan informaatiosta. Sitä tarvitsevat niin oppilaat kuin heidän taustajoukkonsakin. Siksi arvosanoista ei pidä luopua. Eihän liikennemerkeistäkään luovuta siksi, että jotkut lukevat niitä väärin. Liikennemerkkien pystyttämisen lisäksi niitä on osattava tulkita oikein.

Tapio Ahokallio
opetusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat