Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotit eivät vähennä hoitajien kiirettä

Mielipide
 
Eläkepäiviä odottava lähihoitaja

Lauri Korkeaoja Attendosta puolusteli (HS Mielipide 12. 10.) robottien käyttöönottoa hoivakodeissa. Hän myös toivoi keinoja kiireen vähentämiseksi hoivatyössä.

Valitettavasti robotit eivät voi poistaa kiirettä. Hoitajamitoitus on laskettu niin alhaiseksi, ettei kiireestä pääse mihinkään.

Itse 20 vuotta hoivatyötä yksityisellä puolella tehneenä olen nähnyt hoivatyön lyhyen kurjistumisen. 1990-luvun loppupuolella tehostetun palveluasumisen hoivakotiin pääsi omasta kodista vanhuksia, jotka olivat vielä melko hyvässä fyysisessä kunnossa. Tuolloin muistisairaudet olivat suurin syy hoivakotiin siirtymiseen. Silloin hoitajilla oli myös aikaa ulkoiluttaa ja pitää asukkaille viriketuokioita.

Nyt hoivakotiin pääse vain todella huonokuntoinen vanhus, joka ei enää yksinkertaisesti pärjää omassa kodissaan edes tehostetulla kotiavulla. Tämän vuoksi hoivakodeissa hoitotyö vie aikaa.

Pyörätuolissa istuvia ja nosturilla nostettavia asukkaita on paljon, samoin täysin vuoteeseen hoidettavia ja syötettäviä. Hoitajamitoitusta ei pidä laskea asukasluvun ja hoitajien määrän mukaan vaan asukkaiden hoitotarpeen mukaan.

On surullista katsoa, kun hoivakotien asukkaat istuvat apaattisina päiväsalissa odottaen vain seuraavaa ruokailua tai päiväkahvia. Hoitajat viuhtovat osastolla asukkaan luota toiselle. He yrittävät saada kaikki perushoidolliset työt tehdyksi ennen vuoron vaihtumista.

Ei robotti korvaa ihmistä, joka edes hetken istuisi asukkaan vierellä, laulaisi tai muistelisi menneitä aikoja kädestä lämpimästi kiinni pitäen.

Eläkepäiviä odottava lähihoitaja
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat