Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turpeen energiakäyttö vähentää päästöjä

Mielipide
 
Jarl Ahlbeck

Juhana Vartiainen ja Leo Stranius kirjoittivat (HS Mielipide 12. 10.), että turpeen ilmastovaikutukset ovat kivihiiltäkin suuremmat. Väite perustuu tekniikan peruskurssitasoiseen laskelmaan, jonka mukaan turpeen polton hiilidioksidipäästöt tuotettua energiayksikköä kohti ovat hieman kivihiilen päästöjä suuremmat.

Todellisuudessa kivihiilen korvaaminen turpeella vähentää hiilidioksidipäästöjä, mikäli turve nostetaan vanhoista metsä- ja pelto-ojitetuista soista, joita on Suomessa peräti viisi miljoonaa hehtaaria. Nämä suot ovat nimittäin kuivumassa, jolloin jääkauden jälkeen 10 000 vuoden aikana biomassaan sitoutunut aurinkoenergia hukkaantuu ilmakehään, kun kuivuva turve hapettuu hiilidioksidiksi ja vedeksi.

Kun turvetta poltetaan energiaksi, vapautuu sama määrä hiilidioksidia, joka muutenkin olisi hyödyttömästi vapautunut, kun suo kuivuu. Mutta vastaava kivihiilimäärä jää polttamatta, joten nettotulos on päästöjen vähennys. Lisäksi raha jää Suomeen.

Suomi tuo energiaa ulkomailta peräti seitsemällä miljardilla eurolla vuodessa. Kotimaista turvetta pitää hyödyntää enemmän, ei vähemmän.

Jarl Ahlbeck
tekniikan tohtori
ympäristötekniikan dosentti, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat