Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhustenhoidosta ei ole enää varaa pihistää

Mielipide
 
Liisa Loiri

Hallitus kaavailee säästöjä vanhustenhoitoon. Kun yhden hoitajan kontolla on neljän vanhuksen hoitaminen, tulevaisuudessa sama hoitaja huolehtisi viidestä asiakkaasta.

MTV:n Huomenta Suomessa (7. 10.) perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) perusteli säästöjä ympäripyöreästi ja toisteli, että ratkaisevaa on vastuun ottaminen. Hän ei kuitenkaan kertonut, kenen vastuusta on kyse. Väittääkö ministeri, etteivät kotihoidossa tai vanhainkodeissa työskentelevät hoitajat ota riittävästi vastuuta työstään?

Rehula kertoi hallituksen kaavailevan lisäresursseja omaishoidon kehittämiseen. Omaishoitajat omistautuvat tärkeälle työlle, mutta he eivät ole hoitoalan ammattilaisia. Miksei koulutettujen hoitajien työtä voisi tukea lisäresursseilla sen sijaan, että leikataan hoitotyöstä?

Rehula kertoi myös, että on tärkeää, että mahdollisimman moni voisi asua kotona. Jo nykyisin kotona asuu vanhuksia, jotka tarvitsisivat valvontaa ja sairaalahoitoa vuorokauden ympäri.

Vanhusten parissa työskentelevät hoitajat sinnittelevät jo nyt jaksamisensa äärirajoilla. Heidän työaikansa mitoituksessa ei oteta riittävästi huomioon hoitopaikkojen välimatkoja ja yllättäviä tilanteita, kuten vanhusten kaatumisia tai sairauskohtauksia ambulanssien tilaamisineen ja odottamisineen. Jotta vanhukset voisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään, hoitajalla pitäisi olla aikaa kuntouttavan hoidon ylläpitämiseen.

Kun hoitajalla on pienessä ajassa ylimäärin kotihoidon käyntipaikkoja, aikaa jää usein vain pikaiseen lääkkeiden jakoon ja pesuihin. Hoitaja itse ei aina ehdi pitää minkäänlaisia taukoja – ruokailu jää työvuoron aikana usein väliin.

Hoitotyö on fyysisesti ja psyykkisesti vaativaa. Alalla työskentelee työhönsä vakavasti suhtautuvia, omistautuvia hoitajia. Mutta kuka alalle enää hakeutuu, jos työtahti kiristetään epäinhimilliseksi? Ministeri Rehulan on turha vedota vastuun ottamiseen, mikäli hän tarkoittaakin kuntien vastuuta. Kun kunnalle annetaan mitoituksen rajat, palveluissa liikutaan lähes poikkeuksetta minimirajoissa.

Vaikka ministeri omien sanojensa mukaan ei usko mitoituksiin, ne kyllä oikeasti säätelevät hoidon laatua. On aivan eri asia, onko hoitajalle annettu aamuksi tai illaksi vaikkapa kahdeksan vai kolmetoista hoitopaikkaa. Maalaisjärjelläkin jo tajuaa, että hoitotyöhön käytetty aika tuo vanhukselle laadukkaampaa hoitoa.

Omaishoito voi jonkun vanhuksen kohdalla toimia kotihoidon ohella. Kuitenkin hoitotyö vaatii ammattitaitoa: vanhukset tarvitsevat vaativia lääkinnällisiä ja sairaanhoidollisia toimenpiteitä, hoidon ja terveyden jatkuvaa arviointia sekä akuutin avun tarpeen päättelykykyä. Hallitus ei voi kuvitella omaishoitoon lisättävien resurssien vähentävän kotihoidon hoitajien tarvetta.

Hallituksen esitykset hoidon mitoituksen tiukentamisesta tuntuvat epäinhimillisiltä.

Liisa Loiri
opettaja, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat