Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehkäämme todellisia rakenteellisia uudistuksia

Mielipide
 
Minna Markkula

Suomen taloudella menee huonosti. Joka päivä hallitus kertoo tarpeesta tehdä rakenteellisia uudistuksia, joilla Suomi saadaan nousuun.

Tähän mennessä rakenteelliset uudistukset ovat tarkoittaneet työntekijöiden palkkasumman pienentämistä erilaisilla vaikutuksiltaan epävarmoilla tavoilla sekä erilaisten etuuksien leikkauksia. Myös työssä jaksamiseen ja uudelleenkouluttautumiseen liittyvät tukimuodot, kuten aikuiskoulutustuki ja kuntoutustuki, halutaan lopettaa – tai ainakin niitä halutaan heikentää ratkaisevasti.

Suomessa on kuitenkin ihan oikeita rakenteellisia ongelmia, jotka vaikeuttavat ihmisten työllistymistä. Jostain syystä hallitus ei ole kiinnostunut niistä.

Jos työntekijä joutuu jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle, viimeinen työnantaja maksaa kulut. Tämä vaikeuttaa etenkin yli 50-vuotiaiden työllistymistä, koska tilastollisesti vanhemmilla työntekijöillä on isompi riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle. Myös mielenterveyskuntoutujien työllistyminen vaikeutuu, koska harva yrittäjä haluaa ottaa tällaista taloudellista riskiä.

Niin kutsuttu eläkeputki eli työttömyyspäivärahojen lisäpäivät tulevat viimeisen työnantajan maksettaviksi. Tämä lisää yritysten halua päästä eroon 60:tä ikävuotta lähestyvistä työntekijöistään. Heille tarjotaan eropaketteja, jotta lisäpäivien lasku ei aktualisoituisi, jos yritys joutuu myöhemmin irtisanomaan 60 vuotta täyttäneitä.

Lisäksi yrittäjien olemattomasta työttömyysturvasta on puhuttu vuosikymmeniä, mutta asiaa ei jostain syystä saada millään kuntoon.

Nämä ovat oikeita rakenteellisia tulppia. Puhutaan hurskaasti eläkeiän nostamisesta ja työurien pidentämisestä – mutta ei tehdä mitään toimenpiteitä, jotka helpottaisivat tätä tavoitetta.

Hallituksen ihanneihminen on viimeistään 23-vuotiaana työelämään astuva, koskaan sairastamaton, omilla säästöillään uraa vaihtava työmuurahainen, joka kokee elämänsä tärkeimmäksi sisällöksi bruttokansantuotteen kasvattamisen ja älyää mahdollisimman vanhana eläkkeelle jäätyään kuolla pian pois terveydenhuoltoa rasittamatta.

Valitettavasti todellisuus ja oikeat, elävät ihmiset eivät vastaa tätä ideaalia. Keskittykäämme siis ratkaisemaan todellisia rakenteellisia ongelmia kansalaisten elämänehtojen kurjistamisen sijaan.

Minna Markkula
filosofian maisteri, BBA, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat