Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsemurhaa miettivä jää liian usein yksin

Mielipide
 
Marena Kukkonen

Marjo Törmänen kertoi (HS Kaupunki 11. 10.) poikansa itsemurhaa edeltäneistä tapahtumista ja itsemurhaan johtaneiden syiden selvittelystä.

Vuodesta 2013 lähtien itsemurhaa yrittäneille keskustelu- ja kriisiapua tarjonneena kriisityöntekijänä kuulen toistuvasti vastaavanlaisia kertomuksia siitä, kuinka itsemurhaa yrittäneet eivät ole saaneet tarvitsemaansa apua ja tukea itsemurhayrityksensä jälkeen uuden itsemurhayrityksen estämiseksi.

Kokemukseni mukaan varsinkin pääkaupunkiseudulla itsemurhayritys, ahdistus ja masennus eivät takaa pääsyä psykiatriseen hoitoon. Somaattinen hoito taas keskittyy perustehtävänsä mukaisesti käytännön hoitotoimiin. Potilaan tulosyy sairaalahoitoon – itsemurhayritys – jää siksi usein käsittelemättä.

On hyvä huomioida, että kaikki itsemurhaa yrittäneet eivät tarvitse tai tunne tarvitsevansa psykiatrista hoitoa.

Usein matalan kynnyksen keskusteluapu riittää kriisiytyneen elämäntilanteen ja taustalla olevien ongelmien selvittämiseksi niin, että ihminen pääsee irti itsetuhoisista ajatuksista ja löytää keinon ratkaista elämänkriisinsä muilla keinoin.

Suomen mielenterveysseuran Linity-vastaanotolla olemme kohdanneet jo yli 260 itsemurhaa yrittänyttä asiakasta. Lähes aina itsemurhaa yrittäneet kertovat, että itsemurhayrityksen tarkoituksena ei ole ollut halu kuolla, vaan tarve päästä irti tuskallisesta psyykkisestä kivusta, joka itsetuhoisessa mielentilassa tuntuu kestämättömältä.

On ensiarvoisen tärkeää tunnistaa itsemurha-alttius, kuulla itsetuhoista ihmistä ja lisätä matalan kynnyksen tukea niin, että mahdollisimman moni saa ajoissa apua. Näin voisimme ehkäistä itsemurhia ennalta.

Nyt itsemurhaa miettivä, ahdistunut ihminen joutuu etsimään apua ja tulee liian usein torjutuksi jääden yksin ajatustensa kanssa.

Marena Kukkonen
projektipäällikkö
Suomen mielenterveysseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat