Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokeaa säästämistä itsenäisyyspäivänä

Mielipide
 
Markku Koponen

Helsingin Sanomat kertoi (13. 10.), että itsenäisyyspäivän vastaanotot on peruttu tänä vuonna kaikissa Suomen diplomaattisissa lähetystöissä ympäri maailmaa ulkoministeriön ohjeiden mukaan. Syynä ovat valtiontalouden säästötoimet.

Mitä tämä viestii? Kansallispäivä on peruttu. Sellaista tehdään useimmiten vain, jos kansakuntaa kohtaa maansurun arvoinen kansallinen menetys, esimerkiksi valtionpäämiehen äkillinen kuolema tai satoja henkiä vaatinut suuronnettomuus.

En ole diplomaatti, mutta tiedän, että diplomaattiset kansallispäivän vastaanotot ovat tärkeä tilaisuus luoda verkostoja ja suhteita isännän ja sijaintimaan toimijoiden välille. Niihin ei kutsuta vain diplomaatteja vaan myös kohdemaassa toimintaansa aloittavia taiteilijoita ja suomalaisyrityksiä sekä niiden potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Se, että kansallispäivä eli itsenäisyyspäivä on peruttu, viestittää: "Me olemme köyhiä ja todella surkeita. Älkää tulko meille tai ottako missään tapauksessa yhteyttä. Olemme vararikossa ja peruutimme jopa oman kansallispäivämme."

Miten hyvin tämä vastaa suomalaista todellisuutta? Miten viisasta tämä on nykyisessä tilanteessa? Kyseessä on sama kaukonäköisyyden puute, jota nykyhallitus osoittaa leikatessaan kotimaassa tutkimuksen ja tuotekehittelyn tukia. Lopulta asia haiskahtaa vain puoluepoliittiselta pikkupisteiden kalastelulta isomman ja tärkeämmän asian kustannuksella.

Asuessamme Drottningholmissa, Ruotsin kuninkaan naapurissa, kutsuimme kaikki kuninkaallisen kylän ihmiset joka vuosi viettämään yhdessä Suomen itsenäisyyspäivää. Se oli iloinen tilaisuus ja osaltaan rakensi myönteistä Suomi-kuvaa.

Jos Suomen diplomaatit joutuvat alistumaan ulkoministeriön tyhmyyteen, toivottavasti ainakaan yksityiset ulkomailla asuvat suomalaiset eivät tee samoin. Pää ylös itsenäisyyspäivänä. Juhlat pystyyn!

Markku Koponen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat