Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kestävyysvajearvio lasketaan sovitulla tavalla

Mielipide
 
Markus Sovala Mikko Spolander

Elina Grundström viittasi (HS Kolumni 13. 10.) niin sanottuun kestävyysvajeeseen ja kilisytti hälytyskelloja: "– – pitäisi vannoa uskollisuutta yhdelle hihasta vedetylle numerolle." Grundströmin huolena on, että talouspolitiikkaa perustetaan suureeseen, jonka arvot vaihtelevat rajusti.

Kestävyysvajeella tarkoitetaan erotusta julkisen talouden ennustetun alijäämän ja väestökehityksen vaatiman ylijäämän välillä. Valtiovarainministeriö laskee kestävyysvajearvionsa EU:ssa sovitulla menetelmällä lähtien liikkeelle väestöennusteesta ja julkisen talouden nykytilasta. Laskelma kuvaa julkisen talouden pitkän aikavälin rahoitusvajetta, eroa tulojen ja menojen välillä.

Kuten Grundström totesi, arvio kestävyysvajeen suuruudesta on vaihdellut. Vaihtelun syynä ei juurikaan ole väestökehitys, vaan vaihtelu johtuu muutoksista suhdanne-ennusteessa. Mittari ei ole täydellinen, koska sen arvo heijastaa liiaksi lyhyen aikavälin ennusteiden vaihtelua.

Vaihtelu kestävyysvajearvioissa ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että kestävyysvaje on olemassa ja se on suuri. Nykymuotoiset hyvinvointipalvelut on rakennettu nopeamman talouskasvun ja suotuisamman väestökehityksen varaan. On karu tosiasia, että Suomessa väestörakenne on muuttumassa rajusti, kun työikäisten määrä vähenee ja yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa merkittävästi. Väestörakenteen muutos heikentää talouden kasvunäkymiä samalla kun hoivakulut kasvavat.

Kestävyysvaje ei ole ainoa tapa havainnollistaa julkisen talouden pitkän aikavälin vakavia ongelmia. Kuusi Suomen talouskehitystä ennustavaa laitosta arvioi kesällä, että henkeä kohti laskettu kokonaistuotanto kasvaa vain noin prosentin vuodessa vuosina 2015–2035. Samaan aikaan esimerkiksi vanhustenhuollon hoivatarve kasvaa 70 prosenttia.

Syyskuun ennusteessamme arvioimme kestävyysvajeeksi 3,5 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon. Arviossa on huomioitu hallituksen yksityiskohtaiset päätökset, mutta ei vielä täsmentymättömiä toimia esimerkiksi työmarkkinoilla. Seuraava arvio julkistetaan huhtikuussa. Mikäli ennusteemme on silloin muuttunut, kestävyysvajetta koskeva arviommekin muuttuu vastaavasti.

Vaihteluidensa vuoksi kestävyysvaje on hankala talouspolitiikan operationaalinen tavoite. Siksi Juha Sipilän (kesk) hallituskin on asettanut ohjelmassaan osatavoitteita ja sopinut niihin liittyvistä konkreettisista toimista, joiden toteutumista seurataan. Grundströmin tilannearvio on siten osin perusteltu, mutta johtopäätökset ovat aivan liian pitkälle meneviä.

Markus Sovala
ylijohtaja
Mikko Spolander
finanssineuvos
valtiovarainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat