Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajavalvonta ei poista pakolaisuutta

Mielipide
 
Kaisa Väkiparta

Presidentti Sauli Niinistön Turkin-vierailu ajoittui samalle viikolle, kun sadat kansalaisjärjestöt ja valtiot kokoontuivat Istanbuliin pohtimaan ratkaisuja siirtolaisuus- ja kehityskysymyksiin.

HS kertoi (12. 10.) EU:n toivovan, että Turkki tiukentaisi rajavalvontaansa. Toisessa, saman päivän uutisessa kerrottiin: "Se, paljonko pakolaisia tulee Eurooppaan, riippuu paljolti Turkin toimista."

YK-vetoisessa siirtolaisuus ja kehitys -kokouksessa EU:n turvapaikkapolitiikkaa on kritisoitu järjettömäksi. Syyrialaisilla on 90-prosenttinen mahdollisuus saada EU:sta suojelua, jos he pääsevät sitä alueelta hakemaan. Tätä ennen he kuitenkin joutuvat panemaan henkensä alttiiksi, sillä laillisia ja turvallisia saapumisreittejä alueelle ei ole. EU siis tunnustaa lainsäädännössään pakolaisten hädän mutta altistaa heidät salakuljettajille epäinhimillisellä viisumi- ja rajapolitiikallaan. EU:ssa pannaan enemmän resursseja rajojen kuin ihmisten suojeluun.

EU:n turvapaikkapolitiikan lähtökohta on vähentää ihmisten tuloa alueelle. Median ei tarvitse toistaa EU-päättäjien tietoisesti valitsemaa viestiä: sysäämällä vastuun Euroopan pakolaiskriisistä Turkin epäonnistuneelle rajavalvonnalle unohdetaan pakolaisuuden todelliset syyt: sota, ihmisoikeusloukkaukset ja vaino.

Jokaisella ihmisellä on ihmisoikeussopimuksien takaama oikeus hakea turvapaikkaa, ja tätä oikeutta tulisi voida harjoittaa turvautumatta rikollisiin. Median pitäisi poliitikkojen viestin välittämisen sijaan muistuttaa politiikan taustoista ja arvovalinnoista: rajavalvonnan sijaan vain rauha vähentää pakolaisuutta.

Kaisa Väkiparta
viestintäpäällikkö
Suomen Pakolaisapu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat