Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki koululaiset eivät halua kilpaurheilijoiksi

Mielipide
 
Elina Pulli

Ei ole yllätys, että olympiatasolla urheillut kansanedustaja Sari Multala (kok) pitää (HS Mielipide 15. 10.) arviointia oikeana tapana motivoida ihmisiä liikkumaan. Olisi kuitenkin hyvä ymmärtää, ettei kaikilla ole sen enempää edellytyksiä kuin haluakaan olla urheilija. Mielestäni koululiikunnassa ei ole kyse kilpaurheiluun valmentamisesta. Se on urheiluseurojen tehtävä.

Koululiikunnan tärkein tehtävä on opettaa lapsille liikuntalajeja niin, että he innostuvat liikkumaan myös vapaa-ajallaan. Suuren joukon terveelliset elämäntavat ja erityisesti liikkumisen ilo ovat kansanterveyden näkökulmasta tärkeämpiä kuin se, että muutama ikäluokkansa edustaja nousee kansainvälisen tason urheilijaksi.

Siitä olen samaa mieltä Multalan kanssa, että liikunnanopetukseen tarvitaan lisää elämyksellisyyttä. Mutta miksi juuri koulun liikuntatunnilla pitäisi oppia tietämään, onko huonompi vai parempi kuin toinen? Ihminen voi jättää laulamatta ja piirtämättä julkisesti. Voimme kätkeä lukihäiriön ja matemaattisen osaamattomuutemme, mutta emme voi piilottaa omaa kehoamme tai mahdollista kömpelyyttämme.

Yksi tärkeimmistä kasvavan lapsen kehitystehtävistä on oppia olemaan sinut oman kehonsa kassa. Se ei ole ihan helppoa, jos ei ole vielä luottamusta siihen, että jokainen kehittyy omaan tahtiinsa. Yksi koululainen kasvaa huimaa vauhtia, toinen jää pieneksi luokkakavereitten rinnalla, kolmas näyttää jo naiselta ja neljäs on aivan "babyface".

Silloin opettajan tehtävä on rohkaista lapsia niin, että he voivat osallistua yhteisölliseen ja koko ryhmälle hyvää mieltä tuottavaan tekemiseen, jossa erilaisuutta kunnioitetaan.

Liikuntatunnilla kuuluu tulla hiki, ja liikuntataitojen oppiminen on suotavaa. Paremmuusjärjestykseen paneminen ei kuitenkaan pönkitä kenenkään pärjäämistä, paitsi ehkä niiden kolmen parhaan.

Elina Pulli
kasvatustieteen maisteri, kirjailija
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat