Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikuntainto on yhteydessä saatuun numeroon

Mielipide
 
Harri Keurulainen

Kansanedustaja Sari Multala (kok) esitti (HS Mielipide 15. 10.) hyviä ajatuksia liikunnan opetuksen kehittämiseksi. Eräät kirjoituksessa olleet numeroarviointiin liittyneet asiat kaipaavat kuitenkin kommentointia.

Numeroita ryhdyttiin aikoinaan käyttämään arvioinnissa opiskelijoiden keskinäistä vertailua varten. Vasta myöhemmin tästä arviointiin liittyvästä näennäisesti välttämättömästä käytännöstä on pyritty tekemään hyve. Välttämättömyydellä tarkoitan sitä itsestäänselvyyttä, joka tuntuu liittyvän numeroiden käyttöön osana arviointia. Hyveellä tässä tarkoitan laajalle levinnyttä numeroiden yksioikoista kytkentää motivaatioon.

Numeerisen palautteen ja motivaation välisestä yhteydestä on tehty tutkimuksia. Niissä on osoitettu, että numeroiden valossa hyvin pärjäävät opiskelijat edelleen motivoituvat saadessaan lisää hyviä numeroita. Huono puoli asiassa on, että huonoja numeroita saavien opiskelijoiden kohdalla tilanne on päinvastainen. Tämä edistää kielteistä asennoitumista erilaisiin oppimistilanteisiin.

Maassamme on tutkittu numeroarvioinnin vaikutuksia nimenomaan liikunnassa. Esimerkiksi alhaisten liikuntanumeroiden yhteys aikuisiän vähäiseen liikuntaharrastukseen on voitu osoittaa. Numeroiden merkitystä minäkuvaan on myös selvitetty. Mitä alhaisempi liikuntanumero on, sitä huonommaksi ihminen tuntee itsensä ja sitä heikompana hän pitää fyysistä pätevyyttään.

Arviointi on koulujärjestelmämme järeimpiä välineitä. Siihen liittyviin erilaisiin käytänteisiin on suhtauduttava vastaavalla vakavuudella. Mielestäni ei voida toimia, kuten Multala ehdotti: säilytetään numerot ja kehitetään muita tapoja liikkumiseen innostamiseen.

Tutkimuksiin perustuen näyttäisi siltä, että liikkumaan innostaminen kaikkien kansalaisten kohdalla vaatisi numeroista luopumista.

Numeroiden poistaminenhan ei merkitse arvioinnista luopumista, kuten Multala näyttää käsittävän. Arviointi tarkoittaa ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista, mitä ehdottomasti tarvitaan.

Harri Keurulainen
opettajankoulutuspäällikkö
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat