Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeensaajien asumistuki tulee säilyttää

Mielipide
 
Timo Kokko

Eläkkeensaajien asumistuki on henkilökohtainen etuus, jonka tarkoituksena on alentaa pienituloisten eläkkeensaajien asumiskustannuksia. Sen tavoitteena on, että eläkkeellä oleva ihminen voisi jatkaa asumista kotonaan mahdollisimman pitkään.

Hallitus on nyt aikeissa poistaa eläkkeensaajien asumistuen kokonaan ja yhdistää sen yleiseen asumistukeen. Asiasta tehdyn lakiesityksen mukaan yhdistäminen pienentäisi tukea noin 70 prosentilla tuensaajista. Osa menettäisi sen kokonaan, ja noin 45 800 tuensaajalla tuki pienenisi 100–150 euroa kuukaudessa.

Eläkkeensaajan asumistuen saajista naisia on 62 prosenttia. Asumistukijärjestelmien yhdistämisen vaikutukset painottuvat erityisesti heihin.

Muutoksesta aiheutuvien vaikutusten kohtuullistamiseksi lakiin on ehdotettu sisällytettäväksi säännös suojaosuudesta, jolla asumistuen taso voisi muutoksen vuoksi pienentyä enintään 60 euroa kuukaudessa. Suojaosuus olisi henkilökohtainen: kahden hengen ruokakunnassa pudotus voisi siis olla 120 euroa kuukaudessa.

Asumistukijärjestelmien eroja ja yhdistämistä on selvitetty monessa yhteydessä aiemminkin. Laajimmin tukijärjestelmien eroja ja tukien yhdistämismahdollisuuksia on selvitetty sosiaaliturvan uudistamiskomiteassa ja sen esitysten pohjalta tehdyissä Kansaneläkelaitoksen erillisselvityksissä.

Sosiaaliturvan uudistamiskomitea ei vienyt yhtenäistämistyötä pidemmälle, koska eläkkeensaajien asumistuki ja opiskelijoiden asumislisä sisältävät näiden ryhmien tarpeisiin sovitettuja erityispiirteitä.

Lakiesityksen tavoitteena on valtiontalouden tasapainottamisen lisäksi yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa asumistukijärjestelmää. Asumistukien yhdistäminen johtaa kuitenkin siihen, että asumistuen lisäksi monen on haettava toimeentulotukea. Heidän toimeentulonsa turvaaminen siis monimutkaistuu ja vaikeutuu.

Tutkimusten mukaan toimeentulotuessa on erittäin suurta alikäyttöä, ja iäkkäämmät eläkkeensaajat pitävät toimeentulotuen hakemista nöyryyttävänä, joten he jättävät sen usein tekemättä.

Julkisen vallan tehtävänä on perustuslain 19. pykälän nojalla edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä sekä taata jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan muun muassa vanhuuden aikana. Mielestäni lakiesitys ei ole perustuslain kirjausten eikä hengen mukainen.

Deflaation vuoksi eläkkeensaajien indeksikorotukset painuvat ensi vuodenvaihteessa miinukselle. Indeksijäädytykset siirretäänkin tuleville vuosille. Muiden leikkausten lisäksi toteutettava eläkkeensaajien asumistuen lakkauttaminen on liian raskas menetys pienten eläketulojen varassa eläville. Loivennukset eivät ratkaise ongelmaa, ja uusien asumistuen piiriin tulevien eläkkeensaajien asumistuki laskettaisiin uuden mallin mukaan.

Sosiaaliturvan uudistamiskomitean huomioimat erityispiirteet on otettava huomioon myös tulevaisuudessa, eikä asumistukia tule yhdistää. Eläkkeensaajien asumistuen lopetuksesta tulee luopua.

Timo Kokko
toiminnanjohtaja
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat