Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Snellman hankki ripeästi lainaa Saksasta

Mielipide
 
Jouko Ylä-Liedenpohja

Heikki Hiilamo ja Keijo Rahkonen (HS Vieraskynä 26. 9.) sekä Elina Grundström (HS Kolumni 13. 10.) kertoivat 1860-luvun nälkävuosina senaattorina toimineen J. V. Snellmanin kieltäytyneen ottamasta ulkomaista velkaa, jolla olisi rahoitettu viljan tuontia. Oiva Turpeisen tutkimus Nälkä vai tauti tappoi? – Kauhunvuodet 1866–1868 (Suomen Historiallinen Seura 1986) johtaa päinvastaiseen käsitykseen.

Syyskuun alussa vuonna 1867 pakkaset tuhosivat viljan. Snellman ja senaatti toimivat ripeästi. Lainaa ei saatu Venäjältä, koska Aasiassa meneillään olleiden valloitusten vuoksi keisarikunta oli talousvaikeuksissa.

Snellman käytti hyväkseen Saksan-yhteyksiään ja neuvotteli Rothschildin pankkiiriliikkeeltä 5,4 miljoonan markan lainan. Keisari hyväksyi sen ja varojen siirtämisen perustettuun hätäapurahastoon syyskuun lopulla.

Vuonna 1867 valtion tulot olivat vain 16 miljoonaa markkaa. Laina oli siten kolmasosa valtion tuloista.

Lainalla ostettiin viljaa Keski-Euroopasta, koska kato oli kohdannut myös Venäjää ja Ruotsia. Viljan ostot syksyllä 1867 tapahtuivat hitaasti siksi, että yksityiset viljakauppiaat olivat haluttomia ostamaan ulkomaista viljaa hallituksen ehdoilla, koska viljan kansainvälinen hinta oli noussut nopeasti. Viljan toimitukset Pohjois-Suomeen hidastelivat, sillä talvi oli tullut kuukautta normaalia aikaisemmin ja satamat olivat jäätyneet.

Vuonna 1867 kaiken viljan, jauhojen ja jyvien tuonti oli 74 miljoonaa kiloa ja vienti 10 miljoonaa kiloa. Kevättalvella tehdyt siemenviljan ostot ja toimitukset myös Pohjois-Suomeen tuottivat ennätyksellisen sadon vuonna 1868.

Nykysenaattorit voisivat ottaa oppia Snellmanin ripeydestä.

Jouko Ylä-Liedenpohja
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat