Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattialoja ei tule leimata ilman perusteita

Mielipide
 
Pekka Romo

Helsingin Sanomat kertoi (15. 10.) harmaan talouden torjunnasta. Jutussa "Harmaa sijoittaminen nakertaa veropohjaa" viitattiin asianajotoimistoihin ja tilitoimistoihin yrityksinä, joiden toiminnassa ilmenee harmaata taloutta. Lähes 40 vuotta päätoimisesti asianajajana ja yli 10 vuotta tilitoimistoa omistaneena yrittäjänä hämmästyin kannanottoa.

Enin osa Suomen asianajajista ja asianajotoimistojen avustavista lakimiehistä työskentelee asianajotoimistoissa, joissa on useampia omistajia ja työntekijöitä. Nämä palvelevat pääasiassa yritysasiakkaita.

Siksi on jo lähtökohtaisesti mahdotonta, että asioita hoidettaisiin kirjanpidon ulkopuolella. Se vaatisi varsin pitkälle menevää yhteistyötä laittomasta menettelystä usean eri ihmisen kesken. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

Sitä paitsi asiakasyrityksillä ei ole mitään mieltä jättää arvonlisäverollista asianajolaskua viemättä kirjanpitoon, koska vain siten saa oikeuden vähentää arvonlisäveron omassa myynnissä.

Sama koskee tilitoimistoja. Rohkenen väittää aiempana tilitoimiston osaomistajana, että nykyään yhä suurempi määrä tilitoimistojen työntekijöistä työskentelee usean työntekijän yrityksissä.

Tilitoimistoalalle on aivan vierasta se, että laskuja jätettäisiin viemättä kirjanpitoon ja näin toimittaisiin harmaan talouden piirissä. Tämäkin väite on minusta perusteeton.

Kun esitetään jostakin ammattialasta kirjoituksen kaltaisia väitteitä, tulisi niiden tueksi esittää näyttöä. Nyt väite jäi sivallukseksi ja aiheettomaksi leimaamiseksi. Vaikka asianajo-, lakitoimisto- ja tilitoimistoalalla toimisi ehkä joku satunnainen yrittäjä harmaan talouden puolella, se ei ollenkaan tarkoita, että kyseisillä aloilla olisi merkitystä harmaassa taloudessa.

Jos tällainen väite on esitetty harmaan talouden ongelmien piirissä työskentelevien virkamiesten taholta, osoittaa se suhteellisuudentajun puutetta.

Pekka Romo
asianajaja, yrittäjä
Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat