Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintarekisteröinti poistaisi monopolin

Mielipide
 
Kirsi Leivo Pirjo Aspinen

Valtiovarainministeriö on ilmoittanut valmistelevansa hallituksen esitystä, jolla arvopaperien säilytys avataan kilpailulle sallimalla hallintarekisteröinti suomalaisille sijoittajille. Uudistusta koskevassa keskustelussa ovat olleet vahvasti esillä omistusten avoimuuteen liittyvät kysymykset. Huomiota ei ole kiinnitetty siihen, miksi uudistus on tärkeä suomalaisten yritysten kilpailukyvylle.

Toisin kuin lähes kaikissa muissa EU-maissa, Suomessa arvopaperien hallintarekisteröinti ei ole sallittua kotimaisille sijoittajille, vaan voimassa on niin sanottu suoran omistuksen pakko. Malli on johtanut yhden ulkomaisessa omistuksessa olevan monikansallisen toimijan monopoliin Suomen arvopaperien säilytysmarkkinoilla. Kilpailun avaaminen alentaisi merkittävästi suomalaisten sijoittajien, säilyttäjien ja liikkeeseenlaskijoiden kustannuksia saattaen nämä samalle viivalle ulkomaisten toimijoiden kanssa.

Suoran omistuksen pakko on tehnyt suomalaiset yritykset riippuvaisiksi monopolin tarjoamista hinnoista ja palveluista, jos ne haluavat laskea liikkeeseen osakkeitaan Suomessa suomalaisille sijoittajille. Monopolihinnoittelun vuoksi suomalaisten sijoittajien on myös ulkomaisia sijoittajia kalliimpaa sijoittaa suomalaisiin pörssiosakkeisiin.

Hallintarekisteröinnin salliminen olisikin omiaan edistämään suomalaisten yhtiöiden rahoituksen hankintaa arvopaperipörssin välityksellä. Pääomamarkkinoiden toimivuus luo osaltaan edellytyksiä talouskasvulle ja uusille työpaikoille.

Harmaan talouden torjunta on keskeinen yhteiskunnallinen tavoite. Puuttuminen hallintarekisteröintiin liittyviin veronkierto-ongelmiin edellyttää kansainvälisiä ratkaisuja.

Hallintarekisteröinnin kieltäminen ainoastaan suomalaisilta sijoittajilta vain suomalaisten pörssiomistusten osalta ei estä verojen kiertämistä. Jo nykyään suomalaisella sijoittajalla on mahdollisuus avata säilytystili ulkomailla osakeomistuksen piilottamiseksi.

Uudistuksen jälkeenkin suomalaiset pörssiosakeomistukset olisivat hyvin avoimia verrattuna muuhun sijoitustoimintaan.

Veronkierron torjumiseen liittyvät väitetyt hyödyt eivät ole suhteessa niihin haittoihin, joita riippuvuus monopolista aiheuttaa suomalaisten yritysten kilpailukyvylle.

Kirsi Leivo
johtaja
Pirjo Aspinen
erikoistutkija
Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat