Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hankinnat kilpailutettava aina kun mahdollista

Mielipide
 
Jan Schugk

Johannes Kananen esitti kirjoituksessaan (HS Vieraskynä 14. 10.), että hankintalain uudistuksen yhteydessä hankintaviranomaisille tulisi antaa mahdollisuus sulkea voittoa tavoittelevat yritykset sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailutusten ulkopuolelle. Tätä ehdotusta on hyvin vaikea ymmärtää.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamiseen tarkoituksenmukaisimmalla tavalla tarvitaan monimuotoinen tuottajakenttä. Osa palveluista on luonteeltaan sellaisia, että ne on tuotettava julkisesti. Osan palveluista taas voivat yhtä hyvin tuottaa julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin organisaatiot.

Jotta koko palvelumarkkinat saadaan käytettyä hyväksi, hankinnat on kilpailutettava aina kun mahdollista.

Kilpailutukset on tärkeää rakentaa niin, että niihin voivat menestyksekkäästi osallistua kaikenlaiset toimijat, olivat ne sitten pieniä tai suuria, kansainvälisiä tai kotimaisia, valtakunnallisia tai paikallisia. Kilpailutuksen ulkopuolelle ei saa eikä pidä rajata yhtäkään lainmukaisista velvoitteistaan huolehtivaa toimijaa.

Hankintalakia valmistellut työryhmä toi lakiin velvoitteen pyrkiä järjestämään hankinnat niin, että pk-yritykset sekä muut yhteisöt pääsevät osallistumaan tarjouskilpailuihin tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa.

Osallistumismahdollisuuksia lisäävät muun muassa sääntelyn yksinkertaistaminen, liikevaihtovaatimusten rajoittaminen ja tarjouksen tekemiseen liittyvän byrokratian helpottaminen. Hankinnan tekijän pitää vastedes myös perustella, jos hankintaa ei jaeta pienempiin osiin.

Voiton tavoittelu ei voi olla ehto, joka rajoittaa kilpailutukseen osallistumista. Olennaista on kyky tuottaa tehokkaasti hyvälaatuisia ja vaikuttavia palveluita. Hinta ei ole ainoa kriteeri, mutta tässä taloustilanteessa sitä ei voi ohittaa.

Kilpailun perusteeton rajoittaminen johtaisi markkinoiden vääristymiseen ja siihen, ettei kilpailutuksella saada hankittua mahdollisimman laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita mahdollisimman edullisesti.

Jan Schugk
asiantuntijalääkäri
Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat