Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jatkuva kilpailutus aiheuttaa pahoinvointia

Mielipide
 
Markku Virkamäki

Yliopistonlehtori Johannes Kananen kuvasi erinomaisesti (HS Vieraskynä 14. 10.) hoivapalveluissa tapahtunutta kehitystä: kuntien järjestämisvelvollisuuden alaiset yksityiset hoivapalvelut ovat keskittyneet muutamien kansainvälisten pääomasijoittajataustaisten yhtiöiden haltuun.

Kuvattu kehitys on tapahtunut paitsi kilpailutusten myös yritysostojen kautta. Suuryhtiöt ovat ostaneet tieltään kaiken ostettavaksi kelpaavan.

Palveluiden järjestämisessä korostetaan potentiaalisten toimijoiden avointa ja syrjimätöntä kohtelua. Yrityskaupoissa nämä suuryritykset saavat täysin suljetun ja itseään suosivan asetelman.

Kunnat eivät valvo millään tavalla sitä, voidaanko kilpailutetut palvelut siirtää vapaasti niin sanotulle kolmannelle osapuolelle. Ei. Vahvin tase ratkaisee. Eikä työ- ja elinkeinoministeriön hankintalain valmisteluryhmän esitys muuta tätä asetelmaa millään tavalla. Vammaisjärjestöt ovat teettäneet aiheesta Jukka Ohtosen selvityksen.

Kokonaan oma kysymyksensä on, pitäisikö vammaisten henkilöiden tarvitsemat, koko elämänkaaren mittaiset palvelut jättää tämän kilpailutusmenettelyn ulkopuolelle. Näin asia on järjestetty Suomea ja osin Britanniaa lukuun ottamatta muissa EU-maissa.

Tätäkään ratkaisuvaihtoehtoa ei ole haluttu Suomessa perusteellisesti tutkia. Vastuu asiassa kuuluu työ- ja elinkeinoministeriölle ja sosiaali- ja terveysministeriölle.

Kilpailutusmenettelyä on kuvattu "sähköiseksi tarjoushuutokaupaksi". Se luo aivan verrannollisen mielikuvan 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun huutolaiskauppaan. Eikä suotta. Niin huonoja, stressiä ja pahoinvointia tuoneita kokemuksia kilpailutusten seurauksista vammaisilla ihmisillä ja heidän läheisillään on ollut. Jatkuvat ja toistuvat kilpailutukset pitävät huolen, ettei tulevaisuuteen voi suhtautua luottavaisesti.

Markku Virkamäki
toiminnanjohtaja
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat