Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojelu on lain edessä hampaaton

Mielipide
 
Loppuunpalanut isä

Nimimerkki Hätääntynyt äiti on väsynyt taistelemaan poikansa puolesta (HS Mielipide 14. 10.). Meitä saman kokeneita vanhempia on paljon.

Olemme taistelleet oman nuoremme puolesta vuosia. Päihde-ja mielenterveysongelmat ovat usein kytköksissä toisiinsa. Kun nuorella on molempia, hän ei saa hoitoa vaan syrjäytyy.

Meidänkään nuoremme asiat eivät näytä kuuluvan kenellekään. Mielenterveysyksiköt eivät hoida päihdeongelmia eivätkä päihdeyksiköt mielenterveysongelmia. Nuorisopsykiatrian poliklinikan potilaaksi ei oteta päihteistä sekaisin olevaa nuorta. Ei selvitetä, johtuvatko mielenterveysongelmat "vain" päihteiden käytöstä vai toisinpäin.

Haimme kovia huumeita käyttävälle nuorellemme huostaanottoa saadaksemme huumekierteen poikki. Hän sai paikan päihdekatkaisuun. Toive oli, että päihdekatkaisun aikana olisi selvitetty, johtuuko huumeiden käyttö myös mielenterveysongelmista, joita voitaisiin hoitaa esimerkiksi terapialla.

Päihdekatkaisulaitos tai lastensuojelu ei voi määrätä nuorta tällaiseen tutkimukseen. Oma nuoremme onneksi suostui itse päihdepsykiatrian poliklinikan asiakkaaksi ja sai diagnoosit. Hoitoa tai terapiaa hän ei ota vastaan. Lastensuojelu ei voinut muuta kuin osoittaa nuorellemme sijaishuoltopaikan.

Nuoriso- ja koulukodit eivät tarjoa hoitoa eivätkä pysty estämään nuorten päihteiden käyttöä. Rajoittamistoimenpiteet aiheuttavat lisää ahdistusta ja purkautuvat päihdekäyttönä ja jopa väkivaltana.

Oma nuoremme karkasi laitoksesta viisi kuukautta sitten. Hän ei kuitenkaan kiinnosta poliisia. Etsintäkuulutuksiin poliisi suhtautuu olankohautuksella: "Otetaan kiinni tavattaessa." Tilannearvion tekeminen nuoresta on sijaishuoltopaikan vastuulla.

Tähän oikeastaan kiteytyy koko ongelma. Edes poliisi ei katso tarpeelliseksi etsiä meidän nuortamme, koska näyttöä henkeen tai terveyteen kohdistuvasta uhasta ei ole. Huumeiden käyttö ei sellaiseksi kelpaa, vaikka lastensuojelu ja terveydenhuolto ovat eri mieltä.

Nuoren saaminen hoitoon hyytyy siihen, etteivät eri viranomaiset tee yhteistyötä. Lastensuojelu levittelee käsiään, kun poliisi kieltäytyy etsimästä tai paikantamasta nuorta. Poliisin mukaan nuori noudetaan, jos olinpaikka selviää.

Mustapekka siirtyy pelaajalta toiselle, mutta nuorta ei etsi eikä auta kukaan.

Loppuunpalanut isä
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat