Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunto on ihmisarvoisen elämän perusta

Mielipide
 
Alpi Ripatti

Pitkään jatkuva asunnottomuus on vakava haaste elämänhallinnalle. Vuodesta toiseen asiaa päivitellään ja epäkohdat tiedostetaan, mutta tahto ongelman ratkaisemiseksi puuttuu. Juhlapuhujat vaihtuvat, mutta tulokset asunnottomuuden ratkaisemisessa antavat odottaa itseään.

Nykyinen asuntopolitiikka on hampaaton: se antaa rakennusliikkeille ylivallan tavallisen ihmisen perusoikeuden kustannuksella. Rakennusliikkeet syyttävät kuntia kaavoituksen puutteesta, mutta perimmäinen syy taitaa olla rakentajien ahneus – haluttomuus rakentaa edullisia vuokra-asuntoja. Sen sijaan rakentajia kiinnostaa niin sanottu kovan rahan asuntotuotanto.

Sosiaalisen asuntotuotannon rakennuttajat eivät halua eikä heidän tarvitse rakentaa markkinavuokria halvempia asuntoja, koska he joutuisivat alentamaan nykyisiäkin vuokria.

Asunnottomuuden ratkaisemiseksi tarvitaan ennakkoluulottoman keskustelun lisäksi rohkeita ideoita, kuten konttikoti, joka oli syksyllä 2014 esiteltävänä Helsingin Narinkkatorilla. Turvapaikanhakijoita on saapunut runsaasti. Tässä voi olla luova mahdollisuus löytää ratkaisumalleja asunnottomuuden vähentämiseen ja poistamiseen. Toisaalta on aiheellista pohtia, ratkeaako asunnottomuus rakentamisella, kun vastaavasti kysyntä kasvaa.

Jatkuva kasvu ja räjähdysmäinen muuttoliike pääkaupunkiseudulle ovat ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti haastava yhdistelmä. Ennusteiden mukaan puolet turvapaikan Suomesta saavista siirtyy pääkaupunkiseudulle. Tämän seurauksena asunnottomuus lisääntyy entisestään.

Hyvinvointiyhteiskunnan on turvattava kaikille ihmisille kohtuuhintainen asunto, joka on perusta ihmisarvoiseen elämään. Ihmisen perustarve ei saa olla keinottelun ja ahneuden kohteena.

Alpi Ripatti
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat