Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soivatko metsot talousmetsissä vastedeskin?

Mielipide
 
Mirja Rantala Saija Kuusela

Metso ja muut metsäkanalinnut ovat Suomessa talousmetsien lajeja. Ne tarvitsevat yhtenäisen metsän suojaa mutta sietävät monia metsätaloustoimenpiteitä.

Elinvoimaiset kanalintukannat kertovat monipuolisesta metsärakenteesta ja lajistosta. Ne ovat tärkeitä niin metsästäjille, metsissä virkistäytyjille kuin ulkomaisille matkailijoillekin. Metson soitimen hiljeneminen merkitsisi paljon enemmän kuin yhden lintulajin hiipumista.

Metsistämme yli 90 prosenttia on talouskäytössä. Talousmetsät ovat suuren pinta-alansa vuoksi avainasemassa metsälajiemme tulevaisuuden kannalta. Suunnitteilla olevat, massiiviset metsäteollisuuden investoinnit ja hallituksen tavoite lisätä biotalouden työpaikkoja ovat haaste suomalaiselle metsätaloudelle. Kuinka puu saadaan liikkeelle ja samalla turvataan luonnon monimuotoisuus sekä toiminnan hyväksyttävyys?

Jos puun käyttöä lisätään hallitusohjelman mukaisesti, metsien käsittelyä on muutettava pehmeämmäksi. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita esimerkiksi eri-ikäisrakenteisesta metsänkasvatuksesta ja riistatiheikköjen ja säästöpuuryhmien jättämisestä. Puunostajien ja metsäpalveluiden myyjien tulee vastedes tarjota metsänomistajille nykyistä yksilöidympiä palveluita.

Monipuolistuva metsänhoito hyödyttää metsäkanalintujen ja monimuotoisuuden lisäksi myös maisemaa, vesistöjä, metsien virkistys- ja matkailukäyttöä sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista. Markkinoimalla metsänomistajille pehmeämpiä menetelmiä hoidetaan myös alan imagoa ja saadaan yhä useampi metsänomistaja hoitamaan metsiään ja tekemään puukauppaa.

Kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea pysäyttämään lajien uhanalaistumisen ja osallistumaan elinympäristöjen ennallistamistavoitteeseen. Elinympäristöjä yksipuolistava metsätalous on useiden lajien ensisijainen uhanalaistumisen syy ja uhkatekijä. Alikasvoksesta puhtaaksi raivatut, yhden puulajin tasarakenteiset metsät soveltuvat elinympäristöiksi vain harvoille lajeille – uhanalaiset lajit tai kanalinnut eivät niissä viihdy.

Metsäammattilaisilta vaaditaan muutoskykyä. Monipuolistamalla metsänkäsittelyä ja toteuttamalla arkista luonnonhoitoa voimme kuulla metson soivan myös tulevaisuudessa.

Mirja Rantala
erikoissuunnittelija
Suomen riistakeskus
Saija Kuusela
projektipäällikkö
Suomen ympäristökeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat