Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnon virkistyskäyttö on jäämässä talouden jalkoihin

Mielipide
 
Eki Karlsson

Valtio omistaa kolmasosan Suomen maa- ja vesialueista. Niiden hoidosta ja käytöstä vastaa Metsähallitus. Vuosia valmisteltu uusi laki Metsähallituksesta on juuri nyt loppusuoralla.

Lakiuudistuksen yhteydessä miljoonia hehtaareja luonnon virkistyskäytölle tärkeitä valtion maa- ja vesialueita ollaan siirtämässä uuden Metsähallituksen peruspääomaan ja siellä taseeseen, johon kohdistuu aiempaa suurempi paine taloudelliselle tuotolle. Lakiesitys mahdollistaa entistä suoraviivaisemman luonnonvarojen hyödyntämisen. Tämä tarkoittaa muun muassa tuulivoimapuistoja, soranottoa ja lisääntyviä valtion metsien hakkuita sekä alueiden erilaisten oikeuksien vuokrausta.

Lain valmistelua on arvosteltu avoimuuden puutteesta. Monen huolena on myös ollut, että lyhytnäköinen taloudellinen tuotto asetetaan etusijalle.

Jokamiehenoikeuksien ansiosta luonto on Suomessa vapaasti kaikkien saatavilla ja käytettävissä. Kaksi kolmesta suomalaisesta liikkuu luonnossa viikoittain ja 96 prosenttia vuosittain. Luonnossa liikkumisella on suuri taloudellinen arvo, joka ei näy ministeriöiden tulostavoitteissa.

Metsätalouden tuottotavoitteissa puhutaan kymmenistä miljoonista euroista. Liikkumisen lisäämisellä on mahdollisuus säästää sosiaali- ja terveysmenoista 1–2 miljardia euroa. Suomen luonto on kansalaisten "terveystehdas" siinä missä se on puutuotannon keskuskin.

Koska miellyttävä luontoympäristö on suuri ulkoilun motivaation lähde, ei ole yhdentekevää, miten runsaassa virkistyskäytössä olevia metsiämme hoidetaan. Alueiden siirto tuottoa tavoittelevaan taseeseen vaarantaa maksuttoman virkistyskäytön. Tällöin alueita hallitaan niistä realisoitujen välittömien eurojen kautta. Uhkana on, että osa virkistyskäytöstä muuttuu tavalla tai toisella maksulliseksi.

Valmistelun tavoitteena tulisi olla tasapainoinen, kaikki tahot huomioiva Metsähallitus. Keskeistä on, millä arvoilla maa- ja vesialueiden käytöstä tulevaisuudessa päätetään ja millä arvoilla ja tavoitteilla ratkaisut valintatilanteissa tehdään.

Suomalaiseen yhteiskuntaan ja oikeuskäytäntöön ei sovi, että kansallisomaisuutemme hallinta siirretään pois julkisen tarkastelun piiristä. Eduskunnan ja julkisuuden kontrolli yhteisten maa- ja vesialueiden hoidossa on säilytettävä.

Uuden Metsähallituksen tulee huomioida luonnon virkistyskäytön muodot yhdessä maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön kanssa nykyistä monipuolisemmin. Siksi Metsähallituslain valmistelu tarvitsee aikalisän. On välttämätöntä, että valtion maa- ja vesialueilla luonnon virkistyskäyttö, luonnonsuojelu ja metsien ja vesien taloudellinen hyödyntäminen tehdään tasapainoisesti kaikkia eri sidosryhmiä kuunnellen.

Eki Karlsson
toiminnanjohtaja, Suomen Latu ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat