Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela syrjii työterveyshuoltoa kunnissa tuottavia yhtiöitä

Mielipide
 
Pirkko Valtola

Kuntalain muutos vaatii kuntia yhtiöittämään työterveyshuoltonsa, mikäli tarkoituksena on tuottaa ennalta ehkäisevän työterveyshuollon lisäksi sairaanhoitoa. Osa kunnallisista liikelaitoksista on jo yhtiöittänyt toimintansa, ja monissa kunnissa muutos on vireillä.

Kuntien omistamat yhtiöt ovat kuitenkin nyt hankalassa asemassa Kelan säädösten takia. Niiden mukaan Kela tulkitsee kunnalliset yhtiöt toisaalla julkisiksi toimijoiksi ja toisaalla yksityisiksi. Tämä johtaa siihen, että kuntien omistamat yhtiöt joutuvat kilpailutilanteessa yksityisten yritysten kanssa eriarvoiseen asemaan.

Lupaviranomaisen silmissä kunnalliset ja yksityiset työterveyshuollon yritykset ovat täsmälleen samassa asemassa. Samankaltaisuus ei yllä Kelan säädöksiin saakka, koska lainsäädäntö ei ole ajan tasalla.

Kelan säädökset kohtelevat kunnallisten yhtiöiden asiakkaita epätasa-arvoisesti. Esimerkiksi magneettikuvauksesta ei saa Kelan korvausta, jos se ei kuulu työterveyshuollon sopimukseen. Yksityisellä lääkäriasemalla toimivassa työterveyshuollossa potilas sen sijaan saa Kelan korvauksen itse maksamastaan tutkimuksesta.

Kuntalain uudistuksen tavoitteena on ollut poistaa kilpailun vääristymät. Omalla toiminnallaan Kela kuitenkin vääristää kilpailua ja tukee yksityisiä ja enimmäkseen kansainvälisiä suuryrityksiä.

Kansalaisia tulee kohdella samanarvoisesti riippumatta siitä, mistä yritys ostaa oman työterveyshuoltonsa, eikä se saa vaikuttaa kansalaisen Kela-korvauksiin.

Jos aiomme säilyttää työterveyshuollon muuallakin kuin kaupungeissa, tulee kunnallisen työterveyshuollon toimintamahdollisuudet turvata. Voiton tavoittelussa maltillisemmat kunnalliset yhtiöt tarjoavat mahdollisuuden säilyttää palvelutarjontaa pienissäkin kunnissa.

Kelan säädösten ajanmukaistamista tulee kiirehtiä.

Pirkko Valtola
toimitusjohtaja
työterveyslääkäri
Etelä-Savon Työterveys Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat