Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide

Kolmannen polven alkoholisti: Alkoholi oli elämäni suurin rakkaus

Mielipide
 
Entinen suruntuoja
Pipsa Matikka / Lehtikuva
Kuva: Pipsa Matikka / Lehtikuva

Minä olen 27-vuotias mies, kolmannen polven alkoholisti.

En muista nähneeni isoisääni selvin päin. Hän joi koko aikuisikänsä joka päivä. Isoäitini oli loukussa miehen kanssa, joka häpäisi oman miehuutensa makaamalla sohvalla ja juomalla viinaa. Kaikesta huolimatta isoäitini hoiti kodin, ruoanlaiton ja lapset, ja haki vielä isoisälleni viinaa. Kuollessaan isoisälläni ei ollut mitään sanottavaa. Ei anteeksipyyntöjä, ei pahoitteluja.

Minä elin lapsuudenkodissa, jossa isä joi. Se oli vanhemmilta opittu tapa: miehen kuului juoda. Alkoholi näytteli suurta roolia perheessämme, vaikka se piilossa olikin. Hiljainen tappaja. Onnellisuuden tappaja.

Isälläni oli tapana paeta ryyppyreissuilleen määräämättömäksi ajaksi. Kun hän palasi reissultaan, kaikki oli taas hetken aikaa hyvin. Lapset eivät saaneet kyseenalaistaa asiaa. Asiasta oli kiellettyä puhua.

Minä, perheen vanhimpana poikana, lohdutin äitiäni isän ollessa reissuillaan. Sovimme jo, että äiti sanoo isälle suorat sanat ja häipyy tuhoisasta suhteesta. Palatessaan isä oli katuvainen ja sovitteleva. He eivät eronneet, vaikka minä sitä niin kovasti toivoin. Olin vasta 15-vuotias.

Isä oli reissun jälkeen selvin päin muutaman viikon, ehkä kuukauden, mutta astui sitten taas korkin päälle. Sovittelevasta ja katuvasta isästä tuli raittiuden loppuaikoina ylimielinen ja manipuloiva. Lopulta vanhempani erosivat.

Kaikesta huolimatta tein itse samat temput omalle vaimolleni. Join, vaikka vaimoni aneli minua lopettamaan. Alkoholi oli elämäni suurin rakkaus. Vaimo oli vain pakollinen paha, jota piti sietää siinä sivussa. Krapulassa oli kyllä helpotus, että vaimo oli vierelläni. Krapulassa auttoi myös ajatus siitä, että seuraavana viikoloppuna saa juoda.

Eräänä iltana ravintolassa päätin, että nyt saa riittää. Lopetin. Hain apua ja raitistuin. Tämä tapahtui viime vuonna. Elämäni paras päätös.

Juominen on jokaisen ihmisen oma asia, oli kyse sitten "tissuttelusta" tai ryyppyreissuista. Se oma asia vaikuttaa myös suuresti läheisiin. Minä, kuten isoisäni ja isäni, tein puolisoni erittäin onnettomaksi juomisellani. Minä kuitenkin katkaisin tämän sukupolvia kestäneen ongelman ja päätin, että minun tulevat lapseni eivät koskaan näe minua humalassa.

Kaikille alkoholistien läheisille sanon: lähtekää. Alkoholi on alkoholistin suurin rakkaus, sitä ette voi voittaa. Alkoholistin kanssa elämä on kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan. Muutos lähtee itsestä: kukaan ulkopuolinen ei voi tehdä raittiuspäätöstä.

Alkoholistien läheisille suosittelen vertaistukiryhmiä. Ette ole yksin ongelmienne kanssa.

Entinen suruntuoja
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat