Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko rahoittaa oman piinansa jatkumista

Mielipide
 
Sari Roman-Lagerspetz

Kirkosta on eronnut ennätyksellisen vähän ihmisiä tänä vuonna (HS Kotimaa 15. 10.). Syyksi arvellaan hiljaisuutta: Päivi Räsänen on pysynyt vaiti, ja Ylen homoillastakin on jo viisi vuotta.

Kirkon ristiriitaisuus eettisissä kysymyksissä ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Olennaista ei ole, mitä Räsänen tai joku muu sanoo, vaan ne tosiasiat, jotka kirkossa joka tapauksessa vallitsevat. Puhe vain tekee ristiriidat näkyviksi ja tuo ne yleiseen keskusteluun kriittisen arvioinnin kohteiksi. Hiljaisuus ei siten ole välttämättä hyvä asia, vaikka se hetkellisesti vähentäisi kirkosta eroamista.

Virallisesti kirkkomme vastustaa kaikkea syrjintää. Pappeus ei ole sukupuoleen sidottu, eikä homouskaan ole este kirkon töissä toimimiselle. Samaan aikaan on tosiasia, että kirkko rahoittaa joka vuosi miljoonilla euroilla järjestöjä, jotka ohjelmallisesti vastustavat naispappeutta ja suhtautuvat kielteisesti homosuhteisiin.

Kirkon seitsemästä virallisesta lähetysjärjestöstä neljä ei hyväksy naispappeutta ja viisi suhtautuu kielteisesti ei vain sukupuolineutraaliin avioliittoon vaan kaikkiin parisuhteisiin samaa sukupuolta olevien välillä.

Viime vuonna nämä järjestöt saivat toimintaansa seurakuntien rahaa suorina avustuksina noin yhdeksän miljoonaa euroa. Osa rahoista on kirkollisverovaroja ja osa kolehteja, joiden "vapaaehtoisuus" on kyseenalaista, sillä Kirkkohallitus on määrännyt seurakunnat keräämään rahat näiden järjestöjen hyväksi.

Kirkon on pelättävä "päiviräsäsiä" niin kauan kuin ristiriita syrjinnän periaatteellisen vastustamisen ja sen aktiivisen rahoittamisen välillä jatkuu. Kriisi hellittää vasta, kun kirkko saattaa sanansa ja tekonsa vastaamaan toisiaan.

Monet kirkon johtajat pelkäävät keskustelua arvellen, että jos syrjintää harjoittavien järjestöjen rahoitus lopetetaan, on konservatiivien vuoro erota kirkosta. Ei kuitenkaan voitane ajatella, että syrjintää pitää rahoittaa tällaisesta syystä – eikä myöskään, että konservatiivit kuuluvat kirkkoon vain rahan takia.

Sari Roman-Lagerspetz
valtiotieteiden tohtori, Vantaa
Johanna Korhonen
toimittaja, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat