Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin ilmastokokous ei saa epäonnistua

Mielipide
 
Ville A. Saarinen

Marras–joulukuussa pidetään Pariisin ilmastokokous, jolta odotetaan kaikkea sitä, mitä Kööpenhaminan kokoukselta jäi saavuttamatta. Tarvitaan suuri ilmastosopu, johon Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä sitoutuvat. Tämä on ainoa hyvä vaihtoehto.

Jos siihen ei päästä, tyydytään ehkä julkilausumiin ja erilaisiin puolivillaisiin toimiin. Tällöin odotettu suuri sopu lykkääntyy taas seuraavaan kokoukseen. Käytännössä voi käydä niin, että hiilivetyjä käytetään melko estottomasti niin kauan kuin se on järkevää lyhytnäköisessä katsannossa. Se olisi suuri vahinko ihmiselle samoin kuin monelle muulle elämänmuodolle.

Kolmas vaihtoehto on, että sovitaan öljyn ja hiilen käytön merkittävästä vähentämisestä mutta jokin suurvalta jää sopimuksen ulkopuolelle. Nyt kun ilmastonmuutoksen kannalta eletään 11. hetkeä ja "kriisitietoisuus" alkaa olla suurta, sopuun kykenevillä mailla voisi olla jossakin skenaariossa valmiutta suunnata hyvin kivuliaita pakotteita muita maita kohtaan.

Tällainen taloudellinen pois sulkeminen voi olla tehokas keino, mutta se olisi myös suurten panosten uhkapeliä varsinkin siinä tapauksessa, että sovun ulkopuolella olisi jokin Venäjän tai Kiinan kaltainen YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa. Ilmastonmuutos voisi yllättävänkin pian tällaisella välillisellä tavalla panna kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden sellaiseen testiin, jota ei ole tehty sitten toisen maailmansodan – ja Kansainliiton murtumisen.

Meidän pitää mennä Pariisin kokoukseen haudanvakavalla asenteella. Meidän pitää olla ihan yhtä vakavissamme kuin olisimme mennessämme neuvottelemaan oman maamme rajoista. Sama koskee jokaista maailman valtiota.

Ville A. Saarinen
filosofian maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat