Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkaton avotyötoiminta välivaihe palkkatyöhön

Mielipide
 
Marianna Ohtonen Marika Ahlstén

Sosiaali- ja terveysministeriön Teos-työryhmä on selvittänyt sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan palvelujärjestelmän rakennetta ja lainsäädäntöä. Työryhmän esitysten toteuttaminen toisi muutoksia muun muassa avotyötoimintaan. Avotyötoiminta on kehitysvammaisille ihmisille järjestettävää palkatonta työtoimintaa tavallisilla työpaikoilla, tavanomaisia työtehtäviä tehden.

Vammaisten henkilöiden avotyötoiminta voisi uudistuksen jälkeen kestää yrityksessä tai yksityisellä elinkeinonharjoittajalla enintään kolme kuukautta, kun se nykyään on hyvinkin pitkäkestoista. Päämääränä tulisi olla siirtyminen palkkatuettuun työhön tai avoimille työmarkkinoille.

Muutoksen tavoitteena on, että sosiaalisessa kuntoutuksessa olevien henkilöiden työpanosta ei käytettäisi kilpailua vääristävästi tai asiakkaiden oikeuksia polkien. Toiminta halutaan kuitenkin sallia, jotta kuntoutujien yhteydet työelämään lisääntyisivät ja polku työsuhteeseen aukenisi.

Sosiaalisessa kuntoutuksessa voitaisiin vastaisuudessakin suorittaa työtehtäviä ilman ansiotarkoitusta mutta vain tiettyjen edellytysten täyttyessä, esimerkiksi silloin, kun selvitetään tai edistetään henkilön toimintakykyä tai työelämävalmiuksia.

Teos-työryhmän esitykset ovat tervetulleita työtoimintaan osallistuvien kehitysvammaisten henkilöiden oikeusturvan parantamiseksi ja heidän oikeudellisen asemansa selkiyttämiseksi.

Useat nykyiset avotyötoimintasijoitukset voitaisiin työlainsäädännön nojalla tulkita tosiasiallisesti työsuhteiksi. Kehitysvammaliiton tutkimusten mukaan kehitysvammaiset henkilöt tekevät samanlaisia työtehtäviä riippumatta siitä, ovatko he avotyötoiminnassa vai palkkatyössä.

Avotyönohjaajat ja työhönvalmentajat arvioivat, että avotyötoiminnassa olevista lähes joka toisella olisi mahdollisuus työllistyä palkkatyöhön. Kehitysvammaisia ihmisiä työllistäneistä työnantajista noin puolet katsoo, että kehitysvammaiset työntekijät selviytyvät työtehtävistään siinä missä muutkin.

Monet kehitysvammaiset – varsinkaan nuoret – eivät koe nykymuotoista työtoimintaa mieleisekseen. He korostavat työn merkitystä toimeentulon parantamiseksi ja haluavat koulutustaan vastaavaan työhön. Ratkaisu ei siis voi olla pääsääntöisesti palkaton avotyötoiminta.

Tuetun työllistymisen työhönvalmennus tulee sisällyttää kuntien palveluvalikoimaan, jotta kehitysvammaisilla henkilöillä on halutessaan mahdollisuus tavoitella palkkatyötä ja saada paitsi palkkatuloa, myös työlainsäädännön varmistamaa työntekijän suojaa.

On tärkeää, että Teos-työryhmän esityksiä lainsäädännön ja palvelujärjestelmän kehittämiseksi jatkotyöstetään osana hallituksen hyvinvoinnin ja terveyden kärkihanketta "Osatyökykyisille tie työelämään". Samassa yhteydessä on välttämätöntä tarkastella eläkkeen, asumistuen ja palkan yhteensovittamista ja kannustinloukkujen purkamista.

Marianna Ohtonen
toiminnanjohtaja
Marika Ahlstén
vaikuttamistoiminnan päällikkö
Kehitysvammaliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat