Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitajien vähentäminen tulee kalliiksi

Mielipide
 
Marja Jylhä

Kotihoidon ohella vanhainkoti ja palveluasuminen ovat tärkeimmät ja kustannuksiltaan edullisimmat vanhojen ihmisten hoidon muodot. Siksi niitä kannattaa kehittää. Tätä tähdensi arkkiatri Risto Pelkosen johtama asiantuntijatyöryhmä, jonka mietinnön ministeri Juha Rehula (kesk) otti vastaan elokuussa.

Nyt hallitus aikoo ottaa pois joka viidennen hoitajan vanhainkodeista ja palveluasumisyksiköistä. Tämä on harkitsematonta ja tulee kalliiksi.

Nykyiselläänkin monissa hoivakodeissa hoitajien on vaikea selviytyä asukkaiden syöttämisestä, pesemisestä, pukemisesta ja wc-käynneistä.

On tavallista, että isossa monikerroksisessa hoivakotirakennuksessa on öisin vain yksi hoitaja. Vieressä istumiseen, vanhan ihmisen lähellä olemiseen, on hyvin vähän aikaa. Lähellä oleminen ei ole vain sosiaalista seurustelua vaan ainoa toimiva hoitomuoto, jolla muistisairaan ahdistuneen vanhuksen tuskaa voidaan lievittää.

Hoitajien vähentäminen merkitsee, että yhä useampi muistisairas jää ahdistuksessaan yksin. Hän voi vaeltaa levottomasti edestakaisin ja kaatua. Kunnoltaan äkillisesti heikentyneiden vanhusten hoitaminen tulee mahdottomaksi, ja saattohoito omassa asuinpaikassa vaikeutuu entisestään. Tuloksena on lisää ambulanssimatkoja ensiapuyksiköihin, lisää sairaalahoitojaksoja ja kasvavaa painetta terveyskeskusten vuodeosastoille sekä yhä enemmän huolesta sairaita omaisia, joiden työkyky kärsii.

Vähentämällä hoitajia hallitus ei kevennä vaan uhkaa lisätä Suomen velkaantumista.

Marja Jylhä
gerontologian professori
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat