Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteella ei todellakaan ole hoitotakuuta

Mielipide
 
Merja Isotalo

Meitä Terveyttä kulttuurista -verkostoon kuuluvia ihmisiä hämmentävät ja harmittavat ne yksinkertaistukset, joita kulttuurin ja taiteen käytöstä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on esitetty (esimerkiksi HS Kulttuuri 12. 10.).

Terveyttä kulttuurista -verkosto on toiminut yli 20 vuotta, eikä sen piirissä kukaan kulttuurin ja taiteen tai sosiaali- ja terveysalan ammattilainen kuvittele taiteen olevan pilleripurkki. Taideterapiat kuuluvat hoidon puolelle. Vaikka verkostossa on paljon eri taiteenalojen terapeutteja, emme sekoita terapiaa taiteen tuomiseen laitoksiin, erityisryhmille tai kenelle vain.

Jo antiikin Kreikan filosofit näkivät ja kokivat taiteen vaikuttavuuden ihmisiin. Samalla tavoin me haemme taiteen hyviä vaikutuksia, vaikka tiedämme, että taiteen avulla voidaan tehdä myös pahaa. Taidetta on käytetty ja käytetään yhä edelleen tietoisesti vallan välineenä. Suoria esimerkkejä löytyy diktatuureista ja erilaisista ääriryhmistä.

Taiteeseen kuuluu vapaus, kuten Jussi Lehtonen HS:n kirjoituksessa totesi. Me Terveyttä kulttuurista -verkostossa perustamme oman toimintamme lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin sekä käytännön kokemuksiin. Hyvä esimerkki molemmista on musiikki; miten se vaikuttaa aivoissa ja miten se vaikuttaa hoivakodin asukkaissa. Nämä vaikutukset eivät vähennä säveltäjän tai muusikon taiteen arvoa.

Taiteen avulla voidaan lisätä hyvinvointia. Se voidaan nähdä taloudellisesti kannattavana, mutta se on ennen kaikkea inhimillinen tapa toimia toisten ihmisten kanssa. Emme myöskään käytä hoivataide-nimitystä, puhumme ennemminkin kulttuuri- ja taidelähtöisistä menetelmistä.

Ymmärrän kyllä, että osa taiteilijakunnasta ei pidä terveyttä kulttuurista -toiminnasta. Toisaalta moni ammattitaiteilija on ottanut sen osaksi omaa toimintaansa. Toivon, että kulttuuri ja taide hyväksytään osaksi kansalaisten hyvinvointia samoin kuin esimerkiksi liikunta. Se ei vie taiteen arvoa ja merkitystä vaan mieluummin tuo taiteen äärelle uusia yleisöjä.

En halua lokeroida taidetta enkä myöskään ihmisiä. Olen Lehtosen kanssa samaa mieltä siitä, että taide on taidetta aina, kun sitä taiteena tehdään. Taide ja huippu-urheilu ovat yksi asia, taide- ja liikuntaharrastukset toinen, taide hoitolaitoksissa kolmas. Tosin rajojen määrittely on joskus vaikeaa.

Merja Isotalo
kulttuurihistorioitsija,
tieto- ja näytelmäkirjailija
Terveyttä kulttuurista -verkoston koordinaattori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat