Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saamelaiset on huomioitava metsähallituslaissa

Mielipide
 
Heta Heiskanen Leena Heinämäki

Metsähallituslain luonnoksesta on poistettu saamelaisten kotiseutualuetta koskevat erityissäännökset. Säännöksissä linjattiin, että Metsähallituksen suunnitelmat ja hankkeet eivät saisi heikentää saamelaisten mahdollisuuksia harjoittaa perinteisiä saamelaiselinkeinoja.

Saamelaisilla oli erityissäännösten mukaan myös oikeus hakea muutosta Metsähallituksen tekemiin hallintopäätöksiin. Lisäksi saamelaiskäräjät, kolttien kyläkokous ja Metsähallitus olisivat aiemman lakiluonnoksen mukaan selvittäneet, miten valtion maa- ja vesialueiden käyttö vaikuttaa saamelaiskulttuuriin.

Suomen perustuslaki ja alempi lainsäädäntö turvaavat saamelaisille alkuperäiskansana kulttuurillisia ja kielellisiä oikeuksia. Saamelaisten oikeudet asettavat valtiolle sitovia velvoitteita, jotka tulee huomioida lainvalmistelussa. Tämä tarkoittaa, että saamelaisten näkemykset tulee huomioida lainvalmistelussa. Nyt kuulemisia ei ole hoidettu asianmukaisesti ja saamelaisia koskeva luku on poistettu lakiluonnoksesta.

Jos nykyinen hallitus ei sisällytä esitykseen edellisen hallituksen esittämiä muutoksia, lainsäädäntö ei ole vastedeskään linjassa alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan ILO 169 -sopimuksen kanssa. Valmisteilla olevan pohjoismaisen saamelaissopimuksen osaltakin on odotettavissa yhteensovittamisongelmia. Saamelaisten oikeuksien kehitys voi Suomessa pahimmillaan pysähtyä.

Odotettavissa on myös kielteistä kansainvälistä huomiota. Suomi on saanut YK:n kansainvälisiltä sopimusvalvontaelimiltä lukuisia suosituksia ratifioida ILO:n yleissopimus. Nuhteita on luvassa tulevaisuudessakin, koska yleissopimus on ainoa sitoutumista varten avoinna oleva monenvälinen alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva valtiosopimus. YK:ssa sen määräyksiä pidetään alkuperäiskansojen oikeuksien vähimmäistasona.

Ei ole vielä liian myöhäistä korjata metsähallituslain valmistelua oikeaan, perus- ja ihmisoikeusmyönteisempään suuntaan. Olemassa olevien saamelaispykälien palauttaminen hoituu copy-paste toiminnolla.

Heta Heiskanen
julkisoikeuden väitöskirjatutkija
Tampereen yliopisto
Leena Heinämäki
tutkijatohtori, Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti, Arktinen keskus, Lapin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat