Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutteellinen kielitaito sulkee monia ovia

Mielipide
 
Marja-Terttu Lounavaara Sari Hyytiäinen

Suomeen on saapunut pakolaisina suuri joukko monitaitoisia ihmisiä. Aktiiviseksi yhteiskunnan jäseneksi tuleminen vaatii suomen kielen oppimista. Suomi on haasteen edessä: miten tulijoiden kielenopiskelu saadaan järjestettyä? Vastaukseksi on väläytelty vapaaehtoistyötä, koulutuksen lyhentämistä ja verkko-opiskelua.

Lukuisat suomalaiset ovat aloittaneet vapaaehtoisen kielenopetuksen vastaanottokeskuksissa. Vapaaehtoisten tarjoamalla opetuksella onkin tärkeä rooli kotoutumiskoulutuksen lisänä tai rinnalla tapahtuvana integroivana toimintana.

Koulutettuja kielenopettajia vapaaehtoiset eivät kuitenkaan korvaa. Tavoitteellinen kielenopetus tulee säilyttää opettamisen ja suomen kielen ammattilaisilla. Näin varmistetaan kielenopetuksen laatu.

Kielen oppiminen on prosessi, joka vie väistämättä aikaa. Nykyisen kotoutumiskoulutuksen pituus riittää juuri ja juuri auttavan peruskielitaidon saavuttamiseen. Jos opiskeluaikaa lyhennetään, pusketaan työmarkkinoille ihmisiä, joiden kielitaito on vielä hyvin keskeneräinen. Voidaan kysyä, kuinka haluttua työvoimaa tällaiset ihmiset ovat. Puutteellinen kielitaito sulkee myös ammattioppilaitosten ovet.

Kielen oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Verkkopohjaisilla kielikursseilla voi olla paikkansa tilanteessa, jossa mahdollisuutta lähiopetukseen ei ole. Itsenäinen sähköinen kielenopiskelu vaatii kuitenkin hyviä opiskelutaitoja ja tietoteknisiä valmiuksia.

Rikkinäisen infrastruktuurin alueilta tulevilla pakolaisilla nämä taidot ovat usein heikot. Toimivan kielitaidon saavuttaminen verkko-opiskelun avulla on suurimmalle osalle suomalaisistakin mahdotonta.

Sähköiset materiaalit toimivat hyvin lähiopetuksen rinnalla. Aitoon vuorovaikutukseen käyttäjänsä kanssa ne eivät kuitenkaan vielä kykene. Siihen tarvitaan ammattitaitoisen opettajan vetämää lähiopetusta.

Marja-Terttu Lounavaara
Suomi toisena kielenä -opettajat ry:n puheenjohtaja
Sari Hyytiäinen
Äidinkielen opettajain liitto ry:n puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat