Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä lukutaito auttaa opinnoissa ja työelämässä

Mielipide
 
Susanne Issakainen
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Kun lapsi kuulee sadun rumasta ankanpoikasesta, hän tuntee hetken, millaista on olla toisten hylkimä. Kun lapsi kuulee sadun keisarin uusista vaatteista, hän tajuaa, ettei kaikkea kannata uskoa harkitsematta. Eräässä kansansadussa isä ja poika päätyvät lopulta kantamaan aasin torille, kun he yrittivät epätoivoisesti mukautua jokaisen vastaantulijan mielipiteeseen.

Näitä esimerkkejä voisi kertoa loputtomasti – kirjallisuus avartaa lukijan ajattelua.

Viime vuosina monella taholla on oltu huolissaan lukemisen vähenemisestä. Lukemisen hyödyistä ollaan yksimielisiä – sanavarasto kasvaa, tarinat vievät irti arjesta ja hyvästä lukutaidosta on apua opinnoissa ja työelämässä.

Hyötyä on myös siitä, että lukiessa katsoo asioita hetken tarinan henkilöiden näkökulmasta ja asettuu toisen asemaan. Se kehittää empatiakykyä.

Onkin hämmentävää, ettei televisiosta tule yhtään viihteellistä kirjallisuusohjelmaa, joka innostaisi rennolla tavalla ihmisiä kirjojen pariin. Vaikka puhutaan televisionkatselun vähenemisestä, tutkimusten mukaan keskimääräinen katseluaika on hieman lisääntynyt; päivittäin televisiota katsotaan noin kolme tuntia (Finnpanel 2014). Televisio on siis edelleen hyvä väline tuoda asioita koko kansan ulottuville.

Ohjelmassa voisi esimerkiksi esitellä satuja ja klassikoita draaman keinoin, ja julkisuudesta tutut henkilöt voisivat kertoa eri ikäkausien kirjasuosikeistaan ja mieleen jääneistä fiktiohahmoista. Esiteltäisiin romaaneihin pohjautuvia elokuvia ja näytelmiä, haastateltaisiin kirjailijoita ja kääntäjiä ja näytettäisiin keskusteluja kirjamessuilta. Kysyttäisiin katugallupin avulla, mitä haastateltavat lukevat juuri nyt ja mitä haluaisivat suositella muillekin.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Ohjelma voisi päättyä vaikkapa kirjallisuusaiheiseen lauluun tai visailukysymykseen.

Koska Yle ilmoittaa nettisivuillaan toimintaperiaatteikseen "ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen", heitän toiveeni pallon Ylelle. Siellä olisi varmasti taitoa luoda tällainen kansallisesti merkittävä ohjelma, josta olisi iloa ja hyötyä meille kaikille. Yle Areenan kautta ohjelmia voisi käyttää myös kouluissa.

Susanne Issakainen
äidinkielen ja kirjallisuuden
opettaja, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat