Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten suojelu vaatii seksuaalirikosten ehkäisyä

Mielipide
 
Anni Ahlakorpi

Eduskunnassa keskustellaan tällä viikolla kansalaisaloitteesta, joka vaatii lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioiden koventamista. Vaatimus on ymmärrettävä, sillä yleinen mielipide ihmisen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta loukkaavista järkyttävistä rikoksista on muuttunut selvästi vuosikymmenten aikana.

Tuomioiden koventaminen ei kuitenkaan yksin estä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Tarvitaan ennalta ehkäisevää matalan kynnyksen hoitoa, johon pedofiili voi hakeutua jo ennen rikokseen syyllistymistään.

Tunteita herättävästä aiheesta ei juuri puhuta julkisuudessa. Ennalta ehkäisevä apu on kuitenkin ennen kaikkea lastensuojelua, joka voi ehkäistä pitkälle aikuisikään vaikuttavien traumojen syntymistä. Taipumusta pedofiliaan arvioidaan olevan 1–5 prosentilla väestöstä.

Vuonna 2011 säädetty EU-direktiivi velvoittaa jäsenvaltioita tarjoamaan ajoissa apua niille, jotka pelkäävät syyllistyvänsä lapsiin kohdistuvaan seksuaalirikokseen. Pääasiassa terapiakeskusteluihin perustuvasta ennalta ehkäisevästä Dunkelfeld-ohjelmasta on hyviä kokemuksia Saksasta, jossa se on tavoittanut kymmeniä pedofiileiksi diagnosoituja ennen kuin nämä ovat tehneet rikoksia. Ohjelmaan osallistuneista kukaan ei ole syyllistynyt rikokseen hoidon jälkeenkään.

Suomessa pedofiiliaan taipuvaisten ennalta ehkäisevää apua kehitetään muun muassa Estä ajoissa -hankkeessa, jonka taustalla on Sexpo-säätiön lisäksi lastensuojelun ja kriminaalihuollon ammattilaisia. Median mukaan hankkeen on kuitenkin ollut vaikea saada rahoitusta.

Lasten suojelu seksuaalirikoksilta ei ole yksinkertaista. Kovenevat tuomiot toimivat pelotteena, ja rikoksen uusimisriskin vähentämisestä hoidon avulla on saatu lupaavia tuloksia mainitussa ohjelmassa. Myös ennalta ehkäisevän hoidon resurssit täytyy hoitaa kuntoon, koska tehokkain tapa suojella lapsia on ehkäistä rikollisuutta ennalta.

Anni Ahlakorpi
puheenjohtaja, Vasemmistonuoret

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat