Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäreiden työnkuva kaipaa todella remonttia

Mielipide
 
Jukka Hietalahti

Matti Apunen on usein nostattanut verenpainettani kolumneillaan. Hänen uusimman kirjoituksensa (HS 20. 10.) sisällöstä olen kuitenkin samaa mieltä: lääkäri ei useinkaan tee mielekkäitä asioita työpäivänsä aikana.

Päivittäinen työ on välillä taistelua tietotekniikkaa vastaan. Potilastietojärjestelmä kaatuilee, yhteisrekisterin avaaminen jumittaa ja sähköisen reseptin palvelimet raksuttavat ruuhkautuneena jokaisen lääkemääräyksen kohdalla. Lisäksi keskussairaalan puhelinvaihde voi olla kafkamainen elämys, johon vierähtää helposti useita minuutteja soittoa kohden.

Lääkäri kuluttaa päivän mittaan aikaa erinäisten asioiden kirjaamiseen ja laskeskeluun. Pahimmillaan räknätään keskiarvoja, esimerkiksi verenpaineseurannoista, eturauhasoirekyselyistä tai virtsaamispäiväkirjoista. Pahin kaikista lienee astman diagnostinen puhallusseuranta, jossa vierähtää helposti yli varttitunti laskeskeluun, kun diagnoosiin pääsemisessä menee puoli minuuttia. Työpaikassamme puhallusarvot taulukoi laskentaohjelmaan sairaanhoitaja, mutta onko hänkään oikea henkilö siihen?

Useaan perusterveydenhuollon työpaikkaan ei niinkään tarvita lääkäreitä tai hoitajia, vaan koulutettuja terveyskeskusapulaisia ja tekstinkäsittelijöitä.

Norminpurkutalkoot voisi aloittaa myös ties mistä lausunnoista, joihin lääkäri ei ole välttämättä edes paras arvioija. Lisäksi erinäköisiä tietojärjestelmään kirjattavia koodistoja ja merkintöjä on näkynyt, vaikka tiettävästi niitä ei kukaan olisi edes käyttänyt mihinkään.

Näpertelyltä tuntuvat tehtävät syövät motivaatiota, mikä laskee työtehoa. Terveyskeskustyössä viihtyminen heikkenee.

Kun väestö ikääntyy, hoidettavien sairauksien määrä potilasta kohden lisääntyy. Näihin sairauksiin tulee yhä tarkempaa diagnostiikkaa ja useampia hoitovaihtoehtoja, mikä pidentää vastaanottoaikoja.

Onko ihme, ettei nykylääkäri enää kykenekään hoitamaan samaa määrää potilaita kuin kollega vuosikymmeniä sitten?

Jukka Hietalahti
terveyskeskuslääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat