Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsehallintoalueita ei tulisi olla liikaa

Mielipide
 
Heikki Pärnänen

Helsingin Sanomat kirjoitti (20. 10.) itsehallintoalueiden lukumäärää pohtivan työryhmän ajatuksista. Kirjoituksessa sekoitettiin – kuten sote-uudistuksesta käydyssä keskustelussa useimmiten – järjestäminen ja tuottaminen.

Nyt ollaan uudistamassa ensisijaisesti järjestämisvastuun rakenteita. Järjestämisvastuullisten organisaatioiden lukumäärä ei määrittele tuotantoyksiköiden lukumäärää, vaan jälkimmäisen tulee jäädä järjestäjän päätöksentekoon.

Kirjoituksessa annettiin ymmärtää, että järjestäjien lukumäärällä olisi suora yhteys erikoissairaanhoidon päivystysyksiköiden määrään.

Kyllä yhdellä itsehallintoalueella voi olla useampikin päivystysyksikkö. On itsestään selvää, että jos järjestäjätahoja olisi 4–5, kullakin itsehallintoalueella olisi keskimäärin 3–4 ympärivuorokautisesti päivystävää erikoissairaanhoidon yksikköä. Ja lähipalveluiden tuotantoyksikköjä – perusterveydenhuollon ja kuntien nykyiset sosiaalitoimen palvelut – tarvittaisiin hallitusohjelman mukaisella 19 alueen enimmäismäärälläkin lukuisia kullekin alueelle.

Kirjoituksen mukaan kilpavarustelu uhkaa, jos itsehallintoalueita olisi vain 4–5. Väite on absurdi, koska asia on täysin päinvastoin. Palveluiden järjestäjän on tarkoituksenmukaista pyrkiä järjestämään kaikkien mahdollisten palveluiden tuotanto omalla alueellaan. Tämä onkin luontevaa lukuun ottamatta valtakunnallisesti keskitettäviä palveluja – edellyttäen, että itsehallintoalueet muodostuvat nykyisten erityisvastuualueiden pohjalta.

Haitallista kilpavarustelua syntyy, jos järjestämisalueita on niin monta, että erityistason palveluita tuotetaan liian monessa paikassa. Useamman kuin viiden alueen mallissa osalla alueista ei olisi luonnostaan yliopistosairaalan tasoisia erikoissairaanhoidon palveluita, joita ne oletettavasti pyrkisivät ainakin jossakin määrin järjestämään.

Toisin kuin kirjoituksessa sanottiin, 12–15 aluetta ei myöskään turvaisi alueille riittävää taloudellista kantokykyä eikä takaisi toimivia palveluita eri puolilla maata. Viidelläkin järjestämisvastuullisella alueella väestörakenteesta ja sairastavuudesta johtuvat erot edellyttävät kansallista tasausjärjestelmää. Nykyaikaisten terveyspalveluiden järjestäminen on vaativaa, eikä sitä koskevaa osaamista ole järkevää hajauttaa tarpeettomasti pieniin organisaatioihin.

Kirjoituksessa todettiin, että 12–15 itsehallintoaluetta on sosiaali- ja terveysministeriön näkemyksen mukaan tarkoituksenmukaisin ratkaisu, jos päätös tehdään sosiaali- ja terveyspalvelujen näkökulmasta.

Useat asiantuntijat ovat tästä täysin toista mieltä. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Lääkäriliiton, Tehyn ja Superin mukaan tarkoituksenmukainen itsehallintoalueiden lukumäärä on viisi, jos uudistus tehdään sote-palveluiden järjestämisen näkökulmasta.

Heikki Pärnänen
johtaja, Suomen lääkäriliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat