Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontoarvot ja virkistyskäyttö turvataan

Mielipide
 
Jaana Husu-Kallio

Eki Karlsson sekä Annukka Valkeapää ja Liisa Rohweder ovat huolissaan (HS Mielipide 19. 10.) luonnon virkistyskäytön, monimuotoisuuden, porotalouden sekä saamelaiskulttuurin huomioonottamisesta Metsähallituksen uudistuksessa. Huoli on turha.

Uudistuksessa ei olla tekemässä muutoksia edellä todettuihin Metsähallituksen yhteiskunnallisiin velvoitteisiin. Perustettavaan osakeyhtiöön ei olla siirtämässä valtion maita ja vesiä – vaan vain siirtokelvoton oikeus harjoittaa yksinoikeudella metsätaloutta talouskäyttöön varatuilla valtion alueilla.

Eduskunta asettaa myös vastaisuudessa Metsähallituksen liiketoiminnalle yhteiskunnalliset tavoitteet. Maa- ja metsätalousministeriö ja Metsähallitus tulevat huolehtimaan siitä, että ne toteutuvat yhtiön toiminnassa.

Uuden Metsähallituksen liiketoimintakäytössä oleva tuottovaateen alainen omaisuus – peruspääoma – on lähes sama kuin nykyisessä liikelaitoksessa. Julkisten hallintotehtävien vastuulle niin sanottuun muuhun omaan pääomaan osoitetaan toimintaa varten välttämätön maa- ja vesiomaisuus. Tällaisia ovat kansallispuistoihin, muihin suojelualueisiin tai -ohjelmiin sisältyvät alueet ja muut alueet, joiden taloudellinen hyödyntäminen on estetty maankäyttöratkaisuilla.

Muuhun omaan pääomaan osoitettaisiin vastedes omana ryhmänään myös ilman tuottovaadetta sellainen maa- ja vesiomaisuus, jonka taloudellista hyödyntämistä ei ole rajoitettu maankäyttöpäätöksin mutta jolle ei ole tiedossa liiketoimintakäyttöä.

Tällaisia alueita olisivat muun muassa suojeluohjelmiin kuulumattomat yleiset vesialueet, pinta-alaltaan yli kaksi miljoonaa hehtaaria, ja Ylä-Lapin luontaistalousalueet, pinta-alaltaan 360 000 hehtaaria. Näiden alueiden virkistyskäyttöä, saamelaisten oikeuksia tai poronhoidon mahdollisuuksia ei olla muuttamassa.

Uudella lainsäädännöllä varmistetaan Metsähallituksen jatkaminen yhtenä liikelaitoskonsernina. Valtion maiden ja vesien käyttö on tarkoitus vastaisuudessakin suunnitella siten, että yhteisestä omaisuudesta koko yhteiskunnalle saatava taloudellinen hyöty ja luonnonarvoista saatava hyöty olisivat hyvässä tasapainossa.

Vastaavasti ympäristöministeriön valmisteleman lainsäädännön toimeenpano julkisten hallintotehtävien osalta, esimerkiksi luonnonsuojeluun ja kansallispuistoihin liittyen, jatkuu entisellään.

Jaana Husu-Kallio
kansliapäällikkö
maa- ja metsätalousministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat