Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukukausimaksut eivät ole kestävä ratkaisu

Mielipide
 
Olli-Pekka Paasivirta

Hallitus kaavailee parhaillaan vähintään 1 500 euron lukukausimaksuja EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille opiskelijoille (HS Kotimaa 21. 10.). Kun olisi aika reaalipolitiikalle, pohditaan tarpeettomia ja taloudellisesti arveluttavia uudistuksia koulutusjärjestelmäämme.

Perustelut lukukausimaksuille ovat hallituksen puolelta täysin taloudellisia: halutaan lisää rahaa. Ei ymmärretä, että lukukausimaksujen käyttöönotto karkottaisi todennäköisesti suuren osan opiskelijoista, aivan kuten Ruotsissa kävi vastaavan muutoksen jälkeen.

Vattin tutkimuksen mukaan vuonna 2011 valmistuneista ulkomaalaista yli kaksi kolmasosaa oli edelleen Suomessa vuosi valmistumisen jälkeen, ja maahan jääneistä kaksi kolmasosaa oli työllistynyt.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden kaikotessa menettäisimme nekin rahat, joita he tuovat Suomelle tällä hetkellä. Maksuttomuudella saamme tänne tarvitsemiamme osaavia ja koulutettuja ihmisiä, joista merkittävä osa myös jää Suomeen. Tutkimukset nimittäin osoittavat yksiselitteisesti, että maksuttomuus on ulkomaalaisten opiskelijoiden tärkeimpiä syitä hakeutua Suomeen opiskelemaan.

Lukukausimaksuja on jo kokeiltu, mutta laihoin tuloksin. Aalto-yliopistossa on lanseerattu maksullisia opinto-ohjelmia, mutta tulokset ovat osoittaneet, että niistä ovat kiinnostuneet vain harvat. Näistä harvoistakin moni jätti opiskelun kesken. On myös huomioitava, että lukukausimaksujärjestelmän luominen ja pyörittäminen kuluttaisi rahaa jo itsessään. Juuri Aallossa on jouduttu panostamaan rahaa mainontaan, hallinnonkuluihin ja oheispalveluihin.

Lukukausimaksujen ujuttaminen suomalaiseen koulutusjärjestelmään toisi lisäksi jalansijan maksujen laajentamiselle tulevaisuudessa, mikä murentaisi meille suomalaisille tärkeää maksuttoman koulutuksen periaatetta.

Maksuton ja laadukas koulutus on Suomen parhaita kilpailuvaltteja kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Ei luovuta niistä vapaaehtoisesti.

Olli-Pekka Paasivirta
kauppatieteiden ylioppilas, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat