Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pulloviinien myyntikö maitokauppaan?

Mielipide
 
Juhani Hakala
Mielipidesivulla (HS 19. 10.) kirjoittanut "kolmannen polven alkoholisti" totesi, että alkoholi oli hänen elämänsä suurin rakkaus.

Nimimerkki Alkoholismia pelkäävä (HS Mielipide 16. 10.) haluaa viinipullot ruokakauppoihin, sillä Alkosta viiniä tulee ostettua laatikoittain.

Tehdäänpä pieni laskuesimerkki siitä, mitä tapahtuisi, jos viinien myynti siirtyisi ruokakauppoihin. Viime vuoden lopussa Alkoja oli 353, ruokakauppoja on kymmenen kertaa enemmän. Monet ruokakaupat ovat auki paljon pidempään kuin Alko, eli viiniä saisi sunnuntaisinkin – ja pian liikeaikalainsäädännön muututtua jopa aamuyöstä, kun palataan ravintolasta – ja tuskin kovin selvänä. Onkohan Alepalla tai Siwalla varaa palkata aamuyöksi riittävästi valvovaa henkilökuntaa ravintoloiden sulkemisaikaan?

Viinit muodostavat 55 prosenttia Alkon myynnistä. Jos viinit vapautettaisiin, loogisuuden vuoksi myös kaikki oluet, long drink -juomat ja siiderit tulisi vapauttaa. Alkon myynnistä 71 prosenttia siirtyisi siten vapaaseen myyntiin. Tämäkö ei lisäisi kulutusta, alkoholismia, alkoholisairauksia, poliisin töitä ja rattijuoppoutta?

Kuka enää viitsisi kantaa isompaa laatikkoa kaukaa Alkosta, jos lähikaupassa samaa tavaraa on yksittäisissä pulloissa?

On vuosikymmenien aikana testattu fakta, että mitä helpommin alkoholia saa ja mitä halvempaa se on, sitä suurempaa on kulutus ja sitä enemmän me kaikki maksamme veroina alkoholistien hoidosta.

Juhani Hakala
työtehtävissä Alkossa 1968–1994
ja Tuotevalvontakeskuksessa
1995–2005, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat