Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintarekisterit eivät vie Suomen verotuloja

Mielipide
 
Leena Linnainmaa

Pörssiosakkeiden hallintarekistereitä vastustetaan väittämällä, että hallintarekisterien vuoksi Suomelta jää vuosittain saamatta veroja lähes miljardi euroa. Arvio ei voi perustua laskelmiin.

Pörssiyhtiöidemme markkina-arvo on yhteensä 170 miljardia euroa. Siitä puolet, 83 miljardia, on ulkomaalaisomistuksessa. Osakeomistus ei itsessään ole verollista, sillä Suomessa ei ole varallisuusveroa. Veromenetyksiä ei siis voi aiheutua siitä, että joku omistaa osakkeita.

Verotuloja pörssiosakkeiden omistuksesta saadaan sekä osinkotulojen että myyntivoittojen kautta. Ulkomaille maksetuista osingoista pidätetään Suomessa lähdevero kohdemaan kanssa tehdyn verosopimuksen mukaan tai sen puuttuessa Suomen lain mukaisesti.

Hallintarekisterit eivät muuta tilannetta; lähdeverotus perustuu ulkomaalaisuuteen eikä hallintarekisteriin. Pankeilla on velvollisuus tunnistaa asiakkaansa, eikä suomalainen voi perusteetta ilmoittautua ulkomaalaiseksi arvopaperinsäilyttäjälleen.

Luovutusvoittoverotus edellyttää, että osakkeiden myynnistä saadaan voittoa. Luovutusvoiton vero on 30 prosenttia 30 000 euroon asti, ja sen ylittävältä osalta 33 prosenttia (vuodesta 2016 lukien 34). Ulkomaalaiset eivät ole velvollisia maksamaan luovutusvoitosta Suomessa veroa, eikä kyseessä ole veromenetys, vaikka koko ulkomaalaisomistus vaihtuisi vuosittain.

Jos pörssin koko ulkomaalaisomistusta vastaava määrä 83 miljardia euroa myytäisiin tänä vuonna ja saataisiin keskimäärin 2 prosenttia voittoa joidenkin myyntien ollessa tappiollisia, kertynyt voitto olisi 1,7 miljardia euroa. Jos myyjät olisivat Suomessa verovelvollisia, luovutusvoiton vero olisi 500 miljoonaa euroa 30 prosentin verokannalla.

Kun tätä 500 miljoonan laskennallista verokertymää vertaa väitteisiin, että hallintarekistereistä aiheutuisi nyt miljardia lähentelevä summa vuotuisia veromenetyksiä, havaitsee, ettei arvio voi perustua todellisuuteen. Se tarkoittaisi, että koko hallintarekisteröity ulkomaalaisomistus olisi Suomeen verovelvollisten veronkiertäjien käsissä.

Monet hallintarekisteröidyt ulkomaalaiset omistajat tunnetaan. Ensinnäkin 5 prosenttia ylittävä omistusosuus on liputettava, ja monet ulkomaalaiset rekisteröivät omistuksensa voidakseen äänestää yhtiökokouksessa. Lisäksi pörssisääntely edellyttää, että yhtiöt ilmoittavat suurimmat omistajansa.

Hallintarekistereitä käyttävät suomalaiset veronkiertäjät ovat enintään marginaalinen ilmiö. Hallintarekisteriuudistus ei muuta tätä, sillä suomalaisten omistustiedot näkyisivät Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterissä. Myös uusi markkinoiden väärinkäyttöasetus lisää avoimuutta, kun pörssiyhtiön johdon osakekaupat julkistetaan vastedes pörssitiedotteella.

Leena Linnainmaa
Keskuskauppakamarin
varatoimitusjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat